Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Νεκροταφείο αεροσκαφών



  Εκεί που καταλήγουν τα θηρία των αιθέρων όταν γεράσουν (ΦΩΤΟ)...
  

   Σε μία αχανή έκταση στην έρημο της Αριζόνα κοντά στην πόλη Tucson βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία αεροσκαφών. Περισσότερα από... 


4.400 αεροπλάνα κάθε τύπου, εμπορικά, επιβατικά, στρατιωτικά, μαχητικά, ακόμα και αυτά που πρωταγωνίστησαν στην ταινία Top Gun καταλήγουν εκεί όταν αποσυρθούν από την εναέρια κυκλοφορία.
Πρόκειται για το Davis-Monthan Air Force Base μία έκταση μεγαλύτερη των 2.600 στρεμμάτων (10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Κάποια από τα αεροσκάφη μοιάζουν σαν να έχουν φτάσει εκεί πριν από λίγες ώρες και μοιάζει να έχουν ακόμα την πτητική τους ικανότητα. Σε κάποια άλλα (κυρίως στρατιωτικά) έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά καλύμματα για να κρατήσουν μακρυά την άμμο και τη σκόνη.


Μέσα στα υπόστεγα των εγκαταστάσεων βρίσκονται κουφάρια αεροσκαφών τα οποία αποσυναρμολογούνται προκειμένου τα ανταλλακτικά τους που βρίσκονται σε καλή κατάσταση να χρησιμοποιηθούν σε άλλα αεροσκάφη.

Η κατασκευή ενός αεροπλάνου είναι ακριβή και γι αυτό μετά την απόσυρση τους οι εταιρείες προσπαθούν να έχουν τη λιγότερη δυνατή ζημιά, γι αυτό και πολλά αεροσκάφη στην κυριολεξία ξηλώνονται, πωλούνται ως ανταλλακτικά ή ως σκραπ.






iefimerida.gr