Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Νομοσχέδιο για τα αντιλαϊκά ευρωδικαστήρια


   Με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και την επιφύλαξη της ΧΑ, εγκρίθηκε χτες επί της αρχής και κατά άρθρο από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Διαδικασία επιλογής υποψηφίων δικαστών και γενικών εισαγγελέων για το Δικαστήριο της ΕΕ και... 

υποψηφίων δικαστών για το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ».
Ολα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο θετικό, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, προχωρώντας ακόμα παραπέρα σημείωσε ότι είναι ένα από τα νομοθετήματα που «διαμορφώνουν ένα δημοκρατικότερο και αντικειμενικότερο πεδίο»!

Αντίθετα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Στην σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ αναφέρεται ότι το δικαστήριο της ΕΕ διασφαλίζει την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε όλες τις χώρες - μέλη της. Επομένως, τα δικαστήρια της ΕΕ έχουν συσταθεί για να εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ, δηλαδή τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που έχουν αναγορευθεί σε υπέρτατο νόμο, διότι εμείς θεωρούμε ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένωση των μονοπωλίων.

Από τη φύση της, ο χαρακτήρας της είναι αντιλαϊκός και αντιδραστικός. Βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων των κρατών - μελών. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας της ΕΕ, των θεσμικών και δικαιοδοτικών της οργάνων, όπως είναι τα δικαστήρια, δεν μπορεί να αλλάξει, ακόμη και αν επιλεγούν οι καλύτεροι και αξιότεροι δικαστές και εισαγγελείς για να τα στελεχώσουν».

  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ