Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα για δημιουργία!






    Δημιουργικότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να μπορεί να συνδέει υλικά, ιδέες, σκέψεις που μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, σε μια νέα σύνθεση.
Σίγουρα τα παιδιά διαθέτουν μια πηγαία δημιουργικότητα, το κάθε άτομο κουβαλάει τη δική του κληρονομιά – γονίδιο.
Μπορούμε όμως να τα ενθαρρύνουμε να την εκδηλώσουν και να την ανακαλύψουν δίνοντας πολλές ευκαιρίες στα παιδιά για παιχνίδι με άλλα παιδιά και με ποιοτικό εκπαιδευτικό υλικό.
Καλό είναι να...

επαινούμε τις ζωγραφιές του, τις κατασκευές με τουβλάκια, να τις τοποθετούμε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τονώνοντας συγχρόνως και την αυτοπεποίθησή τους.
Δεν πρέπει να είμαστε εμπόδιο ή αρνητικοί σε ότι καινούριο θέλουν να δοκιμάσουν έστω και ας το κάνουν λάθος ή άτσαλα ή «αναστατώνοντας» το σπίτι.
Δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες για ενασχόληση με χρώματα, μπογιές, πλαστελίνες και τα αφήνουμε να είναι «οι βοηθοί μας» σε μαγειρέματα, κηπουρική, μαστορέματα.
Στον ελεύθερο μας χρόνο κλείνουμε εντελώς την τηλεόραση και διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά παραμύθια, διηγούμαστε ιστορίες ενθαρρύνοντάς τα να τα αναδιηγηθούν όπως θέλουν και μπορούν.
Πηγαίνουμε μια βόλτα για εξερεύνηση στο βουνό ή στο πάρκο μαζεύοντας όσους «θησαυρούς» βρούμε. Κουκουνάρια, κλαδάκια, πευκοβελόνες, πέτρες τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε κολλάζ και κατασκευές ,για να διακοσμήσουμε το δωμάτιό τους…
Με απλές καθημερινές τεχνικές λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να σκεφτούν, να παρατηρήσουν, να απασχοληθούν με τη φύση και τα υλικά της και να απολαμβάνουν τη ζωή δημιουργώντας.
Νικοδέλλη Στεργιανή
Διευθύντρια
Ιδιωτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού - Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου
«αστεράκια»