Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Θανάσης Μπακογιώργος, ένας σύγχρονος Ναΐφ δημιουργός…


 
 
   Της Έλσας Παπαγιαννοπούλου

Μπαίνοντας μέσα στον χώρο της έκθεσης, ένα μικρό παραδοσιακό διώροφο σπίτι στην πλατεία Άθωνος, το μάτι αιχμαλωτίζεται κατευθείαν από τους πίνακες. Με ζεστά χρώματα στις αποχρώσεις της κόκκινης γης, ώχρα, λευκό και υπέροχο γαλάζιο που σου θυμίζει ανοιξιάτικες βόλτες στην παραλία.

Οι... 

πίνακες δείχνουν πλευρές της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης όπως θα την αντίκριζε ο ταξιδευτής από την θάλασσα, περιστοιχισμένη από τα κάστρα της. Εξάλλου, υπάρχουν και πίνακες με καράβια, μεγάλα ιστιοφόρα που θα άραζαν τότε στο λιμάνι της. Αλλά, ο ζωγράφος μας δίνει και μια μικρή κλεφτή ματιά στο εσωτερικό των σπιτιών της, μέσα από καθρέφτες ζωγραφισμένους με παραδοσιακά θέματα.

Τα τοπία θυμίζουν φόντο αγιογραφίας, με αυστηρές καθαρές, λιτές γραμμές, και ξαφνιάζεσαι που δεν διακρίνεις κάποιον άγιο σε πρώτο πλάνο.

Πριν πάω στην έκθεση δεν ήξερα ποιος είναι ο Θανάσης Μπακογιώργος. Το βιογραφικό του το διάβασα μετά. Ένα πλούσιο βιογραφικό. Γεννημένος στην Ευρυτανία ασχολήθηκε με την τέχνη στα 7 του χρόνια. Αρχές της δεκαετίας του ’60 σπουδάζει σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ, περνά ελάχιστα από την γελοιογραφία και συνεχίζει στην εικονογράφηση εντύπων και βιβλίων. Από το 1969-1972 ζει στο Λονδίνο και από τέλη του 1972 ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, όπου δημιουργεί ακόμα. Όπως λέει ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του :
«Ἡ ζωγραφική εἶναι ἕνα ταξίδι καί µία ἀπέραντη περιπλάνηση. Ταξιδεύω νοερά µέσα στό µύθο καί τή φαντασία, σ αὐτά πού πάντα µέ γοήτευαν καί κρατοῦσαν ζωντανή τή φλόγα τῆς ὕπαρξής µου. Χάρη στή δηµιουργικότητα ξεκινῶ τή µέρα µου µέ ὄνειρα καί αἰσιοδοξία, στέκοµαι ὄρθιος µπροστά στή σκληρή πραγµατικότητα, καί κάθε στιγµή προσπαθῶ νά γίνοµαι γέφυρα συµφιλίωσης γιά ὅλες αὐτές τίς δυσκολίες καί ἀσχήµιες πού µᾶς πολιορκοῦν καί ἀποζητοῦν νά µᾶς ἐπιβληθοῦν.»

Η έκθεση γίνεται σε έναν πολύ όμορφο και ζεστό χώρο, το Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη, όπου με υποδέχθηκε η ίδια η κυρία Τιτίκα. Με ένα ζεστό χαμόγελο, εξηγεί και καθοδηγεί στην έκθεση και στο τέλος προσφέρει, ένα καφεδάκι στον επισκέπτη, για να πάρει τον χρόνο του και να αφομοιώσει αυτά που είδε.
Η έκθεση διαρκεί έως τις 7 Νοεμβρίου. Μια βόλτα θα σας αποζημιώσει.

Ίδρυμα Πολιτισμού
Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη
Παπαμάρκου 28
Πλατεία Άθωνος
Τηλ. 2310 221289

http://culture.thessaloniki-portal.gr/2014/10/thanasis-bakogiorgos-enas-sigchronos-na%CE%90f-dimiourgos