Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Κατερίνης : Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ


Στο «νέο σχολείο» της ημιμάθειας η ανάγκη για καθαριότητα «πάει περίπατο».Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες, που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες υγιεινής στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Πιο συγκεκριμένα:


♦ Σε κάποια σχολεία (π.χ. 1ο Γυμνάσιο) δεν υπάρχει καθαρίστρια στην πρωινή βάρδια. Έτσι οι χώροι των σχολείων και ιδιαίτερα οι τουαλέτες, δεν καθαρίζονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους και οι μαθητές είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ιούς και μικρόβια με προφανή τον κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων ασθενειών (π.χ. ηπατίτιδα).
♦ Στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει σαπούνι ούτε για δείγμα, ενώ το χαρτί υγείας είναι είδος πολυτελείας. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις, που υπάρχουν, εξαφανίζονται μετά τα πρώτα διαλείμματα. Αρκετοί μαθητές αναγκάζονται να κουβαλούν χαρτί από το σπίτι τους.
♦ Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη καθαριστικών, με αποτέλεσμα οι χώροι του σχολείου να μην καθαρίζονται επαρκώς, αφού το «σκέτο» νερό δεν φτάνει.
Καταγγέλλουμε την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τους κινδύνους, που εγκυμονεί για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών η έλλειψη καθαριστριών, υλικών καθαριότητας αλλά και αναλώσιμων υλικών (σαπούνι, χαρτί, κ.λ.π.).
Απαιτούμε:
♦ Αύξηση των πιστώσεων προς τις σχολικές επιτροπές, προκειμένου οι συνθήκες υγιεινής για τα παιδιά μας να είναι άριστες σε όλα τα σχολεία του Δήμου Κατερίνης.
♦ Άμεση πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ώστε να καλύπτονται όλα τα σχολεία κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας.
♦ Ως προσωρινή λύση μόνο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και μέχρι να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, απόσπαση προσωπικού για την κάλυψη όσων σχολείων δεν έχουν καθαρίστριες στην πρωινή βάρδια.

Η καθαριότητα στα σχολεία είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Κατερίνης