Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκαν θραύσματα από τη νεκρική μάσκα του Φιλίππου Β’. Φωτογραφίες




  Αυτή τη – σπάνια – μάσκα τη φορούσε ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Ως ένδειξη τιμής την έβαλαν στο πρόσωπο του πριν από την καύση.

Ήταν η...

μάσκα που φορούσε εν ζωή ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Μετά θάνατον, ως ένδειξη τιμής και προσφοράς, το ιερό αυτό αντικείμενο το έβαλαν στο πρόσωπό του πριν από την καύση. Το σημαντικό αυτό εύρημα που σχετίζεται με τον βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππο Β’, έφερε στο φως η διεπιστημονική ομάδα της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας.

Τέσσερα χρόνια ερευνών στο υλικό του τάφου φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς και το νέο εύρημα, μαζί με άλλα στοιχεία, παρουσιάστηκαν σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα θραύσματα της μάσκας εντοπίστηκαν στον τάφο II στην Αιγές. Η θεωρία ότι πρόκειται όντως για μάσκα επιβεβαιώνεται από τα ίχνη του δυσεύρετου ορυκτού χουντίτη και της πορφύρας στα 350 οστά και θραύσματα οστών που βρέθηκαν στις δυο χρυσές λάρνακες.

Μιλώντας στο Έθνος ο διευθυντής Ερευνών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου», Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και εντόπισε τα δυο υλικά είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια πολύπλοκη κατασκευή, πολυστρωματική με ύφασμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Μακεδονία. Ήταν προσεγμένη με 6-7 στρώματα υλικών, χουντίτη και πορφύρας».

Ερωτηματικό παραμένει το πώς οι τεχνίτες της εποχής βρήκαν τον εξαιρετικά σπάνιο υλικό. Για αυτό τον λόγο ο Γ. Μανιάτης συνεχίζει την έρευνά του μελετώντας και άλλους τάφους σημαινόντων προσώπων της Μακεδονίας.

Στην ίδια παρουσίαση ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας παρουσίασε τα νέα ευρήματα στους σκελετούς του τάφου από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο νεκρός είναι ο Φίλιππος Β’ και η νεκρή η κόρη του Σκύθη βασιλιά Αθέα.

Ο Θ. Αντίκας αποκάλυψε ότι «οι ανθρωπολογικές αναλύσεις των οστών έδειξαν πως ο άνδρας υπέφερε από χρόνια ιγμορίτιδα, ίσως λόγω σοβαρού προβλήματος όρασης που αντιμετώπιζε, έφερε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και δείκτες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν ηλικίας 41-49 ετών και είχε ιππική δραστηριότητα. Επιπλέον είχε τραύμα στο αριστερό χέρι, κάτι που αναφέρει και ο Δημοσθένης στο Περί Στεφάνου Λόγος».





Πηγή: pontos-news.gr