Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ


 
 
 
   ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ

Σε καινούριο χώρο—σύγχρονο, άνετο και λειτουργικό—παρέχει πολιτισμό το επίμονο σχήμα της θεατρικής ομάδας του Πήγασου. Υπενθυμίζουμε πως το Θέατρο Πήγασος πρωτοξεκίνησε με τη μορφή του θεατρικού σχήματος «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» στα τέλη του 1980 και αποτελεί το μακροβιότερο θεατρικό σχήμα στην Πιερία.—του μοναδικού θεάτρου που λειτουργεί ανελλιπώς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Κατερίνη. Στα... 

χρόνια αυτά η θεατρική ομάδα του Πήγασου έχει παρουσιάσει πάνω από 80 θεατρικά έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων (Άντον Τσέχωφ, Ζαν Ανούϊγ, Ντάριο Φο, Ίρβινγκ Σόου, Πάβελ Κόχουτ, Π. Μάτεσι, Μ. Ευθυμιάδη, Κ. Μουρσελά, Δ. Ψαθά, Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Αισχύλου κλπ).

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ο χώρος του θεάτρου φιλοξένησε λογοτέχνες (ποιητές, πεζογράφους και θεατρικούς συγγραφείς) οι οποίοι διαβάζουν κείμενά τους επί σκηνής, δραματοποιήθηκαν έργα μακεδόνων λογοτεχνών (Σερέφας, Δημητριάδης, Καισαρίδης κλπ) από τους έμπειρους κειμενόφιλους ηθοποιούς και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του ικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Χάρη Αμανατίδη.

Στη φετινή χρονιά οι Τετάρτες θα είναι και πάλι αφιερωμένες σε έλληνες συγγραφείς αλλά και σε παραστάσεις λογοτεχνικών κειμένων παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ήδη, παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία ο βραβευμένος δυτικομακεδόνας Βασίλης Καραγιάννης (από εκεί και οι φωτογραφίες) ενώ ετοιμάζονται δύο θεατρικά έργα: το πρώτο είναι η κωμωδία «΄Εναν φιδέ κι ακίνητος» του χαρισματικού θεατρικού συγγραφέα Σάκη Σερέφα (από τους καλύτερους νεότερους συγγραφείς που διαθέτουμε) όπως επίσης και το οργισμένο ποίημα «Σύννεφο με παντελόνια» του μείζονος φουτουριστή επαναστάτη Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.