Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Αντιμέτωπος με ισόβια ο Θεόδωρος Τσουκάτος


Για την υπόθεση της Siemens
 

    Της Σοφίας Σπίγγου

«Βαρύς ο πέλεκυς» του εισαγγελέα Γαληνού Μπρη για τον Θόδωρο Τσουκάτο, καθώς στην πρότασή του για την υπόθεση της Siemens προτείνει την παραπομπή του για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί από το δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελική πρόταση, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ θα... 

βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στην πρόταση μαμούθ -που αριθμεί σχεδόν 2.500 σελίδες- περιγράφονται οι δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS στη Γερμανία μέχρι τους τελικούς αποδέκτες στη χώρα μας, προκειμένου να «κλειδώσει» η σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ. Μια σύμβαση που κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον κατά 70 εκατ. ευρώ. «Γέφυρα» στη διαδρομή της μίζας για δύο εμβάσματα συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων που εκτιμάται ότι κατέληξαν σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, χαρακτηρίζει τον Θόδωρο Τσουκάτο, ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος. Στην πορεία για το «ταμείο» εμπλέκονται γνωστοί και φίλοι σε μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές με στόχο να χαθούν τα ίχνη του «βρώμικου» χρήματος.

Το Δεκέμβριο του 1998 διακινήθηκαν από λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, δυο εμβάσματα ύψους ενός εκατ. γερμανικών μάρκων τα οποία, κατά τον εισαγγελέα, κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη. Τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη, φέρεται να έδωσε στον ισχυρό άνδρα της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος με τη σειρά του τα πήρε από το στενό του φίλο, Στέλιο Βίο «με τον οποίο ο Θ. Τσουκάτος και η σύζυγός του Πόπη Τσουκάτου διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις καθώς την είχε βοηθήσει κατά τον προεκλογικό της αγώνα το 1996, όταν ήταν υποψήφια Βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών...».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το ποσό μοιράστηκε σε μια σειρά από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα με συνδικαιούχο ένα κοινό πρόσωπο, τον Γεώργιο Γενναίο, ο οποίος «απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ». Το σύνολο των χρημάτων συγκεντρώθηκε από τους δικαιούχους των λογαριασμών και παραδόθηκε «από τους Στυλιανό Βίο και Γεώργιο Γενναίο στον Θεόδωρο Τσουκάτο ...και τελικά κατέληξαν... σε στελέχη – υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ». Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κ. Τσουκάτος έδωσε ένα «χέρι βοηθείας» για την «αμαρτωλή σύμβαση», καθώς ο εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι «το έμβασμα του παραπάνω ποσού ...έγινε στα πλαίσια παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν...». 

parapolitika.gr