Το δικαστήριο απάλλαξε τον Χουτζίλτου από τις κατηγορίες για τις οποίες είχε αδίκως καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών. Ο Χουτζίλτου ήταν 18 ετών όταν εκτελέστηκε έχοντας κριθεί ένοχος το 1996 για τον βιασμό και τον φόνο μίας γυναίκας μέσα σε δημόσιες τουαλέτες.
Ο...
Ο...
νεαρός είναι ο τελευταίος σε μία σειρά θανατοποινιτών που απαλλάχθηκαν των κατηγοριών τον περασμένο χρόνο. Τον Αύγουστο, ο Νιάν Μπιν, πρώην θανατοποινίτης, αποφυλακίστηκε καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του.
Οι περιπτώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προκαλέσει την λαϊκή κατακραυγή, προστέθηκαν στις διαμαρτυρίες για την στρεβλή απονομή δικαιοσύνης την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης των βασανιστηρίων για την απόσπαση ομολογίας.
Ο πατέρας του Χουτζίλτου, ο Λι Σανρέν, δήλωσε ότι η αποζημίωση είναι "σωστή" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του "σέβονται την απόφαση του δικαστηρίου και του κράτους".
"Το κύριο μέλημά μας ήταν η δικαίωσή του. Αναφορικά με το ύψος της αποζημίωσης, αυτή είναι απόφαση του κράτους", δήλωσε ο Λι τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να βρει έναν αξιοπρεπή χώρο ταφής σε κοιμητήριο για τον γιο του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Εσωτερικής Μογγολίας ανακοίνωσε ότι αποζημιώνει τους γονείς του Χουτζίλτου για την "υπερβολικά σοβαρή ψυχική οδύνη" στην οποία υποβλήθηκαν.
Πολλοί χρήστες του Ίντερνετ έκριναν ανεπαρκή την αποζημίωση και ζήτησαν την τιμωρία των αρμόδιων αξιωματούχων. Η απόφαση να αποζημιωθεί η οικογένειά του ήταν το πρώτο θέμα που σχολιάστηκε στην κινεζική εκδοχή του Twitter, το Sina Weibo.
Μέσα στον μήνα αυτό, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνούν τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση του Χουτζίλτου ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.
Οι γονείς του είχαν υποβάλει σχετικά αιτήματα στις δικαστικές αρχές από το 2006 ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης.
Ένας άλλος άνθρωπος ομολόγησε τη δολοφονία της γυναίκας στην Εσωτερική Μογγολία το 2005, αλλά η επανάληψη της δίκης έγινε μόλις φέτος.
Οι ακτιβιστές υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι η Κίνα, η οποία δεν δίνει στη δημοσιότητα τον αριθμό των καταδικασμένων που εκτελεί, χρησιμοποιεί την θανατική ποινή πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες.
Παρότι οι άδικες εκτελέσεις έχουν προκαλέσει την λαϊκή οργή, η ίδια η θανατική ποινή έχει ευρεία λαϊκή στήριξη.