Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Στον «πυρετό» της τρίτης ψηφοφορίας το Μαξίμου


 
 
 
 
   Δεν βγαίνουν τα 180 «ναι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας  

«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα βουλευτών και πολιτικών αξιωματούχων ακόμη και χθες, ανήμερα Χριστούγεννα καθώς η καθοριστική, τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου για την... 

εκλογή προέδρου Δημοκρατίας θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις όχι μόνον εντός χώρας αλλά και εκτός.

Αδιάκοπες είναι οι επαφές και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των βουλευτών.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, δεν αποκλείει παρέμβαση - πιθανόν με κάποιο διάγγελμα- του πρωθυπουργού ενόψει της Δευτέρας. Η παρέμβαση αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου. Μέσω αυτής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, προτάσσοντας εκ νέου το δίλημμα εκλογή Προέδρου για σταθερότητα ή προσφυγή στις κάλπες και περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Οικονομίας, η οποία μπορεί να καταστήσει δυσμενή τη θέση της Ελλάδας, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όμως, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει συνεχείς επαφές, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά - κυρίως- με ανεξάρτητους βουλευτές, στην προσπάθεια εξεύρεσης των 12 ακόμη ψήφων που είναι απαραίτητες για την - οριακή έστω- εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων πάντως δεν δείχνουν να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενοι 180 για την εκλογή του κυρίου Σταύρου Δήμα και την αποφυγή εκλογών. Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν εκλογές.

Από τους βουλευτές που έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν από τη μέχρι τώρα στάση τους και ίσως από τη γραμμή του κόμματος τους είναι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης, αλλά και η κ. Νίκη Φούντα μετά την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση της από τη ΔΗΜΑΡ. Οι προσπάθειες εντείνονται προς την πλευρά των 9 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και κυρίως μεταξύ εκείνων που δεν συμφωνούν με την πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πάρει με (σχεδόν) κάθε επισημότητα το κόμμα τους.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές εκτιμάται ότι μέχρι 4 είναι πιθανόν να αλλάξουν τη στάση τους.

Αν οι αισιόδοξες προβλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου ευοδωθούν, πάντως, είναι πιθανόν να βρεθεί, έστω και στο νήμα, ο αναγκαίος αριθμός των 180. 
newsbeast.gr