Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πίσω από το παραβάν ψηφίζεις. Μπροστά απ’ αυτό διεκδικείς


  
 
 
 
     Κάθε συνειδητοποιημένη ψήφος (πρέπει να) συνοδεύεται από εσωτερική αναζήτηση, πολιτική αντίληψη και σκέψη. Όσοι δεν έχουν (έχουμε) το όνομά τους σε κομματικούς καταλόγους, προσπαθούν σε κάθε εκλογική διαδικασία να ζυγίσουν, να συζητήσουν, να αναρωτηθούν, να αμφισβητήσουν, να αποφασίσουν. Εκεί ίσως να τελειώνει και το καθήκον του ψηφοφόρου. Τα δύσκολα είναι μετά. Γιατί σέβεσαι την ψήφο σου όταν διεκδικείς τις αιτίες επιλογή της μετά το παραβάν. Όταν κρίνεις την επιλογή σου καθημερινά. Όταν απαιτείς την τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας. Και εδώ έρχεσαι να αντιμετωπίσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Η εξουσία πήγασε από εσένα, και εσύ είσαι η κοινωνία. Αν εξουσία και κοινωνία διαμάχονται, κοίτα τον καθρέφτη σου.

Όσο... 

αφορά τις επικείμενες εκλογές τα διλήμματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο δείχνουν. Οι εξουσίες των πολλών ετών οδήγησαν σε εξαθλιωμένες κοινωνίες. Δεν γίνεται όλα τα λάθη να τα πιστωθεί ο Σαμαράς. Φταίει για πολλά. Δεν φταίει για τα πάντα. Απέτυχε όμως. Από την άλλη το πείραμα του Σύριζα δεν θα φέρει χρυσά κουτάλια. Ίσως να φέρει όμως αισιοδοξία. Ίσως μπορέσει να σου διαφυλάξει τη πρώτη κατοικία. Ίσως ανατινάξει το σάπιο αλλά γερά θεμελιωμένο σύστημα. Ίσως όμως κάνει μια τρύπα στο νερό.

Καμιά εξουσία από μόνη της δεν μπορεί απόλυτα να πιστωθεί επιτυχία ή αποτυχία. Γιατί η εξουσία ξεκινά τη δράση της μετά το παραβάν ενώ εσύ νομίζεις ότι το καθήκον σου τελείωσε μέσα στο παραβάν.

Σωτήρης Τριανταφύλλου
Διαφημιστής