Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Στο εδώλιο ο ηλεκτρολόγος του Πικάσο

  



  Κατηγορείται ότι κατέχει παράνομα 271 έργα του ζωγράφου!

Θα μπορούσε ο Πικάσο να είχε δωρίσει 271 έργα του σε έναν ηλεκτρολόγο που δούλεψε για αυτόν για κάποια χρόνια στη νοτιοανατολική Γαλλία; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ο... 

ηλεκτρολόγος του ζωγράφου, Pierre Le Guennec και η σύζυγός του, Danielle, που βρέθηκαν στην κατοχή τους 180 λιθογραφίες, κολάζ και 91 πίνακες του Iσπανού ζωγράφου. Από χτες, το ζευγάρι κάθεται στο εδώλιο του δικαστηρίου του Παρισιού και κατηγορείται από τους κληρονόμους του Πικάσο, για παράνομη κατοχή των έργων.



Στην απολογία του ο Le Guennec υποστήριξε ότι η δεύτερη γυναίκα του Ισπανού ζωγράφου, Jacqueline, του έδωσε ένα κλειστό κιβώτιο με έργα, λέγοντας του: «Αυτό είναι για σένα. Πάρτο σπίτι σου» ενώ όπως υποστήριξε ο ίδιος, δεν ξαναμίλησε ποτέ μαζί της. Η Danielle πάλι, θυμήθηκε μία ημέρα που ο άνδρας της ήρθε στο σπίτι κρατώντας μία σακούλα σκουπιδιών γεμάτη με έργα, λέγοντας της, ότι ο ίδιος ο Πικάσο του τα είχε δώσει.

Το γαλλικό δικαστήριο καλείται να λύσει το μυστήριο της υπόθεσης μέσα σε τρεις μέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η δίκη.

Ο Guennec κράτησε τα έργα τέχνης στο γκαράζ στο σπίτι του για δεκαετίες και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια, είναι δηλαδή άγνωστα έργα για το κοινό. Ο Πικάσο τα φιλοτέχνησε μεταξύ του 1900-1933 και ανάμεσα τους βρέθηκεμία υδατογραφία του Πικάσο από την Μπλε του Περίοδο, εννέα κυβιστικά κολάζ και πορτρέτα της πρώτης του συζύγου Όλγας, λιθογραφίες και γκουάς.

Σήμερα, ο ηλεκτρολόγος Pierre Le Guennec και η σύζυγός του, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και καταβολή προστίμου ύψους, 375.000 ευρώ. Η ιστορία αποκαλύφθηκε, όταν ο πρώην ηλεκτρολόγος του ζωγράφου το 2010 ήρθε σε επικοινωνία με τους διαχειριστές της κληρονομιάς του Πικάσο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα έργα. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τακτοποιηθούν όλες οι περιουσιακές του εκκρεμότητες πριν από τον θάνατό του, για να αφήσει τα έργα στα παιδιά του.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Le Guennec ταξίδεψε στο Παρίσι για το πιστοποιητικό αυθεντικότητας και όταν πράγματι αποδείχτηκε ότι τα έργα ήταν αυθεντικά, η αστυνομία συνέλαβε το ζευγάρι στο σπίτι του κοντά στις Κάνες ως υπόπτους για κλεπταποδοχή.