Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ("ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ") ΤΟ ΕΧΤΙΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, Ο ΛΙΤΟΧΩΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ;;;



     Ο Δημήτριος Τσαλόπουλος όταν ήταν διδάκτωρ της Νομικής ήταν μέλος της Εθνικής Επιτροπής Κατερίνης, που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση της ρουμανικής προπαγάνδας και της συνεργασίας των Ρουμάνων με τους Βουλγάρους και τους Τούρκους.
  Ήταν μέλος της επιτροπής που παρέδωσε την Κατερίνη στον ελληνικό στρατό κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 16 Οκτωβρίου 1912. Μαζί με τον πεθερό του, έχτισε το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης, ενώ πολύτιμη ήταν... 

και η προσφορά του στον Μακεδονικό Αγώνα, μέσω της απόρρητης συνεργασίας που είχε με τον Πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά και τον καπετάν Ματαπά. Επίσης, συνεργάστηκε με το Μητροπολίτη Παρθένιο Βαρδάκα. 
Ένας άνθρωπος που προσέφερε πολλά και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κατερίνης, του Λιτοχώρου και γενικότερα της Πιερίας, αλλά που δεν τιμήθηκε από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες και η προσφορά του ούτε καν έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, αφού κανείς αρμόδιος δεν φρόντισε για αυτό είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα. Η lefteria θα προσπαθήσει να αναδείξει την ιστορία του Δημητρίου Τσαλόπουλου και να αποκαταστήσει ιστορικά την μνήμη του.