Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ : Οδηγίες για την μερική έκλειψη ηλίου της 20ης Μαρτίου




 
     Στις 20-3-2015 και από ώρα 10:39 π.μ. έως 12:54 π.μ. θα έχουμε μερική έκλειψη ηλίου. Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 11:46π.μ.
Όσοι παρατηρήσουμε το φαινόμενο θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω:
Ποτέ µην κοιτάξουμε τον ήλιο σε οποιαδήποτε φάση της έκλειψης, είτε απ' ευθείας δια γυµνού οφθαλµού, είτε μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια. Ακόµα και όταν µόλις το 1% της φωτόσφαιρας του ήλιου παραµένει ορατό, υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης των ματιών. Δεν...
χρησιμοποιούμε : Εµφανισµένα φιλμ, αρνητικά µε αποτυπωµένες εικόνες, καπνισµένα γυαλιά, δισκάκια CD - DVD ή δισκέτες , γυαλιά ηλίου, φωτογραφικά φίλτρα κ.α.
Η βλάβη που προκαλείται ονομάζεται ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι η καταστροφή των κύτταρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας (ορατή-αόρατη).
Εικάζεται ότι ο ίδιος ο Γαλιλαίος υπέστη μερική τύφλωση παρατηρώντας με τηλεσκόπιο την ηλιακή έκλειψη.
Μπορούμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με κατάλληλων προστατευτικών φίλτρα ή ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά που απορροφούν τόσο τις ορατές, όσο και τις αόρατες ηλιακές ακτίνες. Τα γυαλιά ηλεκτροσυγκόλλησης µε δείκτη 14 και άνω είναι επίσης ασφαλή για οπτική παρατήρηση.
Έμμεση παρατήρηση μπορούμε να κάνουμε:
Α) Με προβολή µέσω μικρής οπής με δύο κοµµάτια από λεπτό, ανθεκτικό χαρτόνι. Ανοίγουµε µια πολύ µικρή τρυπούλα στο ένα χαρτόνι και αφήνουµε το φως να περάσει από την οπή και να πέσει στο δεύτερο χαρτόνι, το οποίο κρατάµε σαν οθόνη προβολής κάτω από το πρώτο, σε απόσταση περίπου ενός µέτρου. Μεταβάλλοντας την απόσταση ανάµεσα στα δύο χαρτόνια, µεταβάλλουµε το µέγεθος και τη φωτεινότητα του ειδώλου. Όσο µικρότερη και "καθαρή" είναι η οπή, τόσο πιο ευκρινές είναι το είδωλο του Ήλιου που προβάλλεται στο χαρτόνι.
Β)Με κιάλια ή τηλεσκόπιο, στερεωµένα σε τρίποδα, προβάλλουµε το δίσκο του Ήλιου πάνω σε λευκό χαρτόνι.
Σχετικοί ιστότοποι.

http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/TSE_2015_GoogleMapFull.html http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231092250 
http://www.edc.uoc.gr/~odysseas/webs/sxedia_Didaskalias/sxedia/fysikh_optikh/iliaki-ekleipsi_optiki.pdf
http://astro.ukho.gov.uk/eclipse/0112015/Thessaloniki_Greece_2015Mar20_anim.gif http://ekfepierias.blogspot.gr/
http://ekfe.ser.sch.gr/site/index.php/2014-07-03-05-47-53/2014-07-03-05-49-48/84-astronomia-2

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ