Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΜΟΥΣΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ»


  Στις 18 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Α΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης στο εργαστήριο - εκθετήριο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Κατερίνης «Μούσες Πιερίων» στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας με θέμα « Τρώω άρα Υπάρχω: Το Φαγητό ως Κοινωνικό Γεγονός», με τη συνοδεία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κυρίας Δάμτση Ευθυμίας και της εκπαιδευτικού κυρίας Ελευθεριάδου Ευθυμίας. Κατά τη διάρκεια της...

δίωρης αυτής επίσκεψης οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του συνεταιρισμού κυρία Παναγιώτα Ραπτοπούλου καθώς και από τις εργαζόμενες στους εκθεσιακούς χώρους και στους χώρους εργασίας, παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων, τα οποία είναι ζυμαρικά, τραχανάς, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.
 

Η υπεύθυνη του συνεταιρισμού μίλησε στους μαθητές για τη σημασία του φαγητού και της διατροφής γενικότερα και ειδικότερα των παραδοσιακών προϊόντων, συσχετίζοντάς τα με θέματα που αφορούν στην ιστορία της διατροφής στη χώρα μας, τη σημασία του φαγητού στην έκφραση της κοινωνικότητας του ανθρώπου (συνεστιάσεις, συμπόσια, κοινωνικές εκδηλώσεις) αλλά και την οικονομική κρίση, την επιστημονική παράμετρο και τους επιστημονικούς τομείς που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ( θετικές επιστήμες, ιατρική, γεωπονία, διαιτολογία / διατροφολογία ) σε σύνδεση με την κοινωνική προσφορά και, τέλος, την κουλτούρα και τον κοινωνικό πολιτισμό που εκφράζουν τα προϊόντα μίας χώρας σε συνδυασμό με τα επαγγέλματα, την κοινωνική συναναστροφή και την οικονομία. Οι μαθητές αποκόμισαν πολλά χρήσιμα στοιχεία για την έρευνά τους όσον αφορά σε όλους τους τομείς της εργασίας που προαναφέρθηκαν.


Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί καθώς και οι μαθητές ευχαριστούν για την ξενάγηση και τη θερμή υποδοχή την υπεύθυνη και τις εργαζόμενες γυναίκες του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Γυναικών Κατερίνης «Μούσες Πιερίων».