Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τα σαλόνια του κόσμου και κατέληξε βαθύπλουτος!
Ο αναδιπλούμενος καναπές που μετατρέπεται σε κρεβάτι ήταν ιδέα ενός ιταλού εμιγκρέ στον Νέο Κόσμο που άνοιξε ένα μαγαζάκι με ταπετσαρίες στη Νέα Υόρκη το 1931.
Λίγα...
Λίγα...
χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου το 1945, ο ταπετσέρης Κάστρο είδε τη φαεινή του ιδέα να έχει αποκτήσει απαράμιλλη απήχηση στο κοινό: ο καναπές που έσωζε χώρο από το σαλόνι και «ακόμα και ένα παιδί μπορούσε να ανοίξει» ήταν πια σταθερά στα αμερικανικά σπίτια!
Ο Κάστρο, που δεν είχε τελειώσει καν το σχολείο, έβαλε κατόπιν την τετράχρονη κόρη του να προωθεί τους αναδιπλούμενους καναπέδες (που ακόμα και ένα παιδί μπορούσε να ανοίξει) και σύντομα η Μπερναντέτ ήταν το πρόσωπο της φίρμας.
Αν και η πραγματική διάνοια του ιταλού μετανάστη δεν αποκαλύφθηκε μόνο στον σχεδιασμό του επίπλου που σύντομα θα γινόταν απαραίτητο στα μικροσκοπικά νεοϋορκέζικα διαμερίσματα, αλλά και στις στρατηγικές προώθησης του προϊόντος του. «Μέχρι το 1948», έλεγε η Μπερναντέτ, «είχε ανακαλύψει το νέο μέσο που είπαν τηλεόραση. Υπήρχε μόλις ένας τηλεοπτικός σταθμός στη Νέα Υόρκη και ο Μπέρναρντ ήταν στην κυριολεξία ο πρώτος άνθρωπος που αγόρασε τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο. Όταν τους τηλεφώνησε και τους είπε ‘‘θέλω να βάλω μια διαφήμιση στην τηλεόραση’’, εκείνοι του απάντησαν ‘‘πήγαινε φτιάξε μία και φέρ’ τη μας’’!
Αυτή ήταν η ιστορία του εφευρέτη που μέχρι τον θάνατό του το 1991 είχε ήδη πουλήσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια καναπέδες-κρεβάτι, κάτι που τον μετέτρεψε σε βαθύπλουτο στην πορεία!
Μετά τον θάνατό του, η Castro Convertibles πουλήθηκε σε ανταγωνιστή (την Krause Furniture), αν και η κόρη του, όταν αντιλήφθηκε ότι η νέα διοίκηση είχε διακόψει την παραγωγή της πατρικής ιδέας, απέκτησε εκ νέου τον έλεγχο της φίρμας (2010) και έριξε πάλι στην αγορά τους θρυλικούς πια και αυθεντικούς πρώτους καναπέδες του Κάστρο. Αν και πλέον πωλούνται αποκλειστικά online…
Ο Μπέρναρντ Κάστρο, ο άνθρωπος που «κατέκτησε τον χώρο, τον ζωτικό χώρο φυσικά» άλλαξε το σύγχρονο σπίτι, αν και πέρασε στα «ψιλά» των εφευρέσεων. Όσο για το πώς ανακάλυψε ότι ακόμα και ένα παιδί μπορούσε να ανοίξει τους καναπέδες του, είναι συνέβη από καθαρή τύχη! Ας ακούσουμε και πάλι την κόρη του: «Ένα κυριακάτικο απόγευμα, αυτός και η μαμά μου με βρήκαν να κοιμάμαι στον αναδιπλούμενο καναπέ του σαλονιού μας. Ο πατέρας μου τη ρώτησε αν είχε ανοίξει αυτή τον καναπέ για μένα και η μητέρα απάντησε: ‘‘’Νόμιζα ότι το είχες κάνει εσύ’’». Τελικά ο μηχανισμός του καναπέ ήταν πράγματι πανεύκολος στη λειτουργία του…
Πρώτα χρόνια
Ο Μπέρναρντ Κάστρο γεννιέται στις 11 Αυγούστου 1904 σε σικελικό χωριουδάκι κοντά στο Παλέρμο μέσα σε εξαθλιωμένη οικογένεια του ιταλικού νότου. Το 1919 η φαμίλια των Κάστρο μετανάστευσε στις ΗΠΑ και ο 15χρονος Μπέρναρντ δεν ξαναπάτησε το πόδι του στο σχολείο, αν και φοίτησε για λίγα χρόνια σε νυχτερινό για να μάθει τη γλώσσα.
Πήγε λοιπόν να μαθητεύσει σε ταπετσέρικο του Μανχάταν και σύντομα έγινε ξεφτέρι στη δουλειά. Το 1931, με κεφάλαιο 400 δολαρίων που μάζευε δολάριο το δολάριο για τόσα χρόνια, άνοιξε το δικό του μαγαζί στην 21η Οδό της Νέας Υόρκης, το Castro Decorators. Το στολίδι της φίρμας δεν ήταν άλλο από τον αναδιπλούμενο καναπέ που γινόταν κρεβάτι και φάνταζε ιδανικός για τα νεοϋορκέζικα «κλουβάκια» της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.
Την εποχή αυτή, ο μόνος καναπές που είχε τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε κρεβάτι ήταν μια ογκωδέστατη ντιβανοκασέλα, η οποία «έμοιαζε σαν διπλωμένο κρεβάτι και ήταν πανδύσκολο να την ανοίξεις», θυμάται η Μπερναντέτ. «Ήταν ο καιρός της Μεγάλης Ύφεσης», συνεχίζει, «ο κόσμος δεν μπορούσε να μείνει σε μεγάλα διαμερίσματα. Ο πατέρας μου είδε την ευκαιρία»…
Ο Κάστρο εκατομμυριούχος
Ο πάντα ρομαντικός Κάστρο παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Theresa Barabas ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 1942 και σύντομα απέκτησε δύο παιδιά, τον Μπέρναρντ τον νεότερο και την Μπερναντέτ. Η πιτσιρίκα έγινε αμέσως αναγνωρίσιμη στη νεοϋορκέζικη επικράτεια καθώς από τα 4 χρόνια της ζωής της έπαιζε στις διαφημίσεις της πατρικής φίρμας στην τηλεόραση, τις πρώτες μάλιστα διαφημίσεις που έβλεπε ποτέ το αμερικανικό κοινό στην TV!
Με τη συμβολή της συζύγου, ο Κάστρο μετονόμασε τη φίρμα του σε Castro Convertibles ώστε να αποκαλύπτει πέραν αμφιβολίας ότι η εταιρία επίπλωσης έφτιαχνε αναδιπλούμενους καναπέδες. Η στρατηγική πέτυχε! Με τη βοήθεια της διαφήμισης αλλά και την αναντίρρητη ανάγκη που κάλυπτε ο καναπές-κρεβάτι, σύντομα η Castro Convertibles έγινε μικρή αλυσίδα στη Νέα Υόρκη, κατασκευάζοντας και πουλώντας τον περιβόητο καναπέ-κρεβάτι.
Η ανεπανάληπτη επιτυχία της εφεύρεσης του Κάστρο θα κατέληγε σταδιακά σε μια επιχείρηση 500 υπαλλήλων και δύο βιομηχανικές μονάδες παραγωγής (στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και τη Φλόριντα), αλλά και μία ακόμα που ασχολούνταν αποκλειστικά με την κατασκευή και τη βελτίωση του μηχανισμού. Η παραγωγή ήταν πλέον κάθετη, καθώς ο Κάστρο παραλάμβανε μόνος του τις πρώτες ύλες, τις μεταποιούσε σε καναπέδες και κατόπιν τους παρέδιδε στην πόρτα του πελάτη.
Με τα εργοστάσιά του να παράγουν πια περισσότερες από 100 επιλογές του καναπέ και να τον πωλούν σε 48 εκθέσεις επίπλου της φίρμας σε 12 αμερικανικές πολιτείες, ο κύριος Κάστρο, ένας λεπτός και κοντός άντρας με εύστροφο πνεύμα και επιχειρηματικό δαιμόνιο, ήταν πλέον εκατομμυριούχος.
Πάντοτε αεικίνητος, ο Μπέρναρντ δεν σταμάτησε εκεί, αλλά ως εφευρέτης κατοχύρωσε αναρίθμητες πατέντες με αναδιπλούμενους μηχανισμούς, φτάνοντας να προσφέρει στους πελάτες του εκατομμύρια επιλογές: 100 στιλ καναπέ, χιλιάδες υφάσματα και μπόλικες επιλογές μετατροπής σε κρεβάτι.
Ο ίδιος εμπλεκόταν δημιουργικά σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από την ανάπτυξη των σχεδιασμών και την παραγωγή μέχρι τη διαφήμιση και τις πωλήσεις, απαιτώντας πάντα ποιότητα κατασκευής. Οι εκθέσεις επίπλου του ήταν στην κόψη της καινοτομίας και πολλές από αυτές μετατρέπονταν ακόμα και σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς πολλοί έσπευδαν να θαυμάσουν την εξέλιξη της διακόσμησης εσωτερικών χώρων αλλά και το περίεργο έπιπλο που ήταν καναπές την ημέρα και κρεβάτι τη νύχτα.
Οραματιστής και τελειομανής, ο Κάστρο δούλευε εφτά ημέρες την εβδομάδα και όταν δεν ήταν στο εργαστήριο ή το εργοστάσιο, τον συναντούσες σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, καθώς έδινε ανέκαθεν πολλά σε αγαθοεργίες. Τιμήθηκε με βραβεία επιχειρηματικότητας και εφευρετικότητας, παραχώρησε εκτάσεις στο αμερικανικό κράτος και τον στρατό της χώρας και συμμετείχε σε πάμπολλους φιλανθρωπικούς σκοπούς, τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.
Ο διακριτικός εφευρέτης Μπέρναρντ Κάστρο άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από καρδιακό επεισόδιο στις 24 Αυγούστου 1991, σε ηλικία 87 ετών, έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του, την κόρη του και έξι εγγόνια. Ο γιος του, Μπέρναρντ Τζούνιορ, δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του το 1974…
newsbeast.gr