Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η Πλισέτσκαγια πρωταγωνίστρια σε σενάρια κατασκοπείας


    Η σχέση της με βρετανό διπλωμάτη και οι σοβιετικές υποψίες  

Ήταν μια πολύ μεγάλη χορεύτρια η Μάγια Πλισέτσκαγια που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 89 ετών. Ήταν η μία από τις μονάχα δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ένωσης που.. 
.
είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».

Είχε γίνει δεκτή στο Μπαλσόι το 1943, όπου αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της. Χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Μπαλσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι Ρωσίδες μπαλαρίνες.

Η ζωή της ωστόσο φαίνεται να έχει στοιχεία από κατασκοπευτικό μυθιστόρημα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Σοβιετικά αρχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, όπως γράφει η Daily Mail, αναφέρουν πως είχε σχέση πάθους με υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Βρετανικής Πρεσβείας στη Μόσχα και για το λόγο αυτό θεωρείτο ύποπτη για κατασκοπεία για λογαριασμό της Δύσης!

Αυτό σημαίνει πως το κομμουνιστικό καθεστώς δεν της επέτρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό κι εκείνη είχε σε ανύποπτο χρόνο αναφέρει πως της απαγορευόταν να εγκαταλείψει τη Ρωσία υπό το φόβο πως θα αναζητούσε άσυλο σε άλλες χώρες λόγω της εβραϊκής καταγωγής της και της αποστροφής της προς τον κομμουνισμό.

Πράγματι, σημειώνει η εφημερίδα, παρέμεινε στην πατρίδα της και όταν ήρθη η απαγόρευση εξόδου το 1959 δεν έφυγε όπως άλλοι αστέρες της εποχής της.

Φαίνεται ωστόσο πως οι Σοβιετικοί βρίσκονταν ένα βήμα πιο μπροστά και την υποπτεύονταν για κατασκοπεία.

Τη δεκαετία του ’50, πράκτορες της KGB ανέφεραν πως είχε ερωτικό δεσμό με τον John Morgan, υψηλόβαθμο Βρετανό διπλωμάτη που αργότερα έγινε πρέσβης στη Νότια Κορέα και την Πολωνία. Στην έκθεσή τους ανέφεραν την εκτίμηση πως ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό της Βρετανίας.

Οι αναφορές αυτές περιλαμβάνονται στα Αρχεία Mitrokhin, έναν φάκελο με μυστικά σοβιετικά ντοκουμέντα που βρίσκονταν στο Churchill College του Cambridge και δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι.

Στην αυτοβιογραφία της το 2001 η Πλισέτσκαγια παραδεχόταν πως είχε σχέση αλλά μόνο φιλική με τον Morgan και σημείωνε πως τον είχε δει μόνο λίγες φορές, πάντα παρουσία τρίτου.

Οι συναντήσεις αυτές, έγραφε, οδήγησαν σε σκηνές «βγαλμένες από κατασκοπευτικό θρίλερ»: «Αυτοκίνητο της KGB παρακολουθούσε κάθε βήμα μου, 24 ώρες την ημέρα», τόνιζε.