Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ίωση ή αλλεργία;


    Με την έλευση της άνοιξης παρουσιάζεται μια ήπια αύξηση της νοσηρότητας στον παιδικό πληθυσμό και στους ενήλικες, η αλλεργία και οι ιώσεις της εποχής αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες της αύξησης αυτής. Πολλές φορές επικρατεί σύγχυση με το τι από τα δυο πάσχει ο ασθενής και κυρίως ο μικρός άρρωστος, ο οποίος λόγω ηλικίας αδυνατεί να περιγράψει ορθά τα συμπτώματα, αφού μεταξύ αλλεργίας και ίωσης υπάρχουν κοινές κλινικές εκδηλώσεις.
Οι ιοί της άνοιξης είναι αρκετοί και...
έχουν κλινικές εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά και από το δέρμα. Ειδικότερα αυξημένη συχνότητα την εποχή αυτήν εμφανίζουν οι: αδενοϊοί, ρινοϊοί, ο parvoB19, ροταϊοί, με μικρότερη συχνότητα εμφανίζονται οι ιοί της γρίπης Α,Β και οι ερπητοϊοί.
Τα κυριότερα συμπτώματα των λοιμώξεων αυτών μπορεί να είναι ρινική συμφόρηση, ήπιο πυρέτιο, κακουχία, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, ανορεξία, εξάνθημα, διαταραχές κενώσεων, αλλά και σοβαρότερα όπως υψηλός πυρετός ή συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η αλλεργία αντίστοιχα εμφανίζει αυξημένη εποχιακή επίπτωση εξαιτίας αύξησης των αλλεργιογόνων κυρίως μέσω της ανθοφορίας, την αυξημένη παρουσία εντόμων, αλλά και λόγω των πολλών τροφικών αλλεργιογόνων κυρίως από τα πράσινα λαχανικά (μαρούλι) και τα φρούτα εποχής(φράουλες, κεράσια).
Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να εμφανίζουν ανάλογη εντόπιση ανά συστήματα και παρόμοιες εκδηλώσεις με αρκετές από τις προαναφερθείσες ιώσεις, τέτοια είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση, εξάνθημα, διαρροϊκές κενώσεις ακόμα και πυρέτιο. Ενώ ευτυχώς με μικρότερη συχνότητα εμφανίζονται οι σοβαρότερες κλινικές εκδηλώσεις όπως οίδημα, αναφυλακτοειδής αντίδραση.
Η αντιμετώπιση των δυο αυτών καταστάσεων είναι εντελώς διαφορετική γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ιατρική εκτίμηση και η σωστή διάγνωση. Στην περίπτωση της ίωσης τα υποστηρικτικά μέτρα είναι αρκετά, δηλαδή ξεκούραση ενυδάτωση και ελαφριά διατροφή.
Η αλλεργία χρήζει φαρμακευτικής αγωγής και διαιτητικής παρέμβασης, έτσι είναι αναγκαία η πρόληψη. Τα σημαντικότερα σημεία που θέτουν την υπόνοια αλλεργίας είναι τα συχνά φταρνίσματα, τα υγρά μάτια, απώλεια οσμής ή γεύσης, το συχνό καθάρισμα της φωνής, επίμονο βράγχος φωνής ή ο συριγμός. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και ο αλλεργικός χαιρετισμός αποτελούν επίσης σημεία αλλεργικής προδιάθεσης, ενώ ανάλογη υπόνοια μπορούν να εγείρουν οι συχνές λοιμώξεις από το αναπνευστικό (ωτίτιδες) αλλά και ένα επίμονο κρυολόγημα το οποίο διαρκεί πάνω από 10 ημέρες.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το ατομικό ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι αναγκαία για τη σωστή διάγνωση και άρα την ορθή αντιμετώπιση.