Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΙ;


Ανέστης Μωυσιάδης
Καρδιολόγος
π.Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας
 

   Μετά το θρίαμβο του περήφανου "ΟΧΙ" στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 με ποσοστό 61,3%, προκύπτουν νέα δεδομένα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους Εταίρους.
Ποιά είναι αυτά;
 
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η: Αυξάνεται η... 

διαπραγματευτική μας θέση έναντι των Ευρωπαίων Εταίρων με την οποία διεκδικούμε βελτίωση της Συμφωνίας σε όλες τις παραμέτρους που αιτούμεθα, τα οποία γίνονται αποδεκτά σε μεγάλο ποσοστό από τους Εταίρους μας.
Περίπτωση άριστη, όμως ελάχιστα πιθανή.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η:Μειώνεται η διαπραγματευτική μας θέση, διότι μετά την απόρριψη της Πρότασης των Ευρωπαίων (πρακτικά ανύπαρκτη στο ερώτημα του Δημοψηφίσματος,αφου απεσύρθη), οι Ευρωπαίοι, ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ από την απόρριψη της πρότασής τους, σκληραίνουν τις θέσεις τους, επιμένοντας ή και προσθέτοντας νέους όρους που πρακτικά δεν είναι αποδεκτοί από Εμάς.
Περίπτωση που θα απορριφθεί αμέσως από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ασφαλώς είναι η πλέον κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, που δυνητικά οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε πιθανή ΕΞΟΔΟ ΜΑΣ από την Ευρωζώνη, με καθιέρωση αρχικά εντός Ελλάδος παράλληλου και υποτιμημένου Ευρώ κατά 50-60%, το οποίο θα εξυπηρετεί πληρωμές μισθών και συντάξεων, καθώς και των άλλων συναλλαγών των πολιτών, ενώ όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές με το Εξωτερικό (αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, αγορές κλπ) θα γίνονται με το ισχύον Ευρώ. Και εν ευθέτω χρόνω μας ωθούν εκτός Ευρωζώνης και επάνοδο στο εθνικό μας νόμισμα, δηλ.τη δραχμή.
Περίπτωση καταστροφική, απευκταία και με ελάχιστες (ευτυχώς) πιθανότητες επαλήθευσης.
 
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3η:Οι Ευρωπαίοι Εταίροι "σέβονται" το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και προτείνουν αμοιβαία υποχώρηση σε βασικά σημεία της Συμφωνίας και άρα ΣΥΓΚΛΙΣΗ προτάσεων.
Περίπτωση πιθανή για κοινά αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή Συμφωνία, που μας συμφέρει, χωρίς να προσβάλλει τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της Ελλάδος.
Άφησα τελευταίο το αίτημα της Ελλάδος για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, γιατί εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, επειδή πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα Ευρωπαϊκα Κοινοβούλια και πρακτικά είναι ανέφικτο. Η μόνη περίπτωση για να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του χρέους είναι μια περίοδος χάριτος 15-20 ετών και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του με χαμηλό επιτόκιο.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δύσκολος και ανηφορικός δρόμος, που μπορούμε όμως να τον περπατήσουμε με ασφάλεια και επιτυχία, αρκεί να διαθέσουμε: ΦΡΟΝΗΣΗ,ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΝΟΙΑ.
Η ενίσχυση της Ελληνικής αποστολής από όλα τα κόμματα της Βουλής αυξάνει την πιθανότητα επίτευξης βιώσιμης Συμφωνίας.
 
ΕΥΧΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΑΝΩΔΥΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΡΟΥΣ.

Ανέστης Μωυσιάδης
Καρδιολόγος
π.Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας