Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Πώς μπορεί ένα συλλεκτικό πόστερ του James Bond να σε κάνει εκατομμυριούχο; [εικόνες]



 

      Ψάχνεις πού να επενδύσεις τα χρήματα σου; Ο ιδιοκτήτης της... 

Reel Poster Gallery, Bruce Marchant, τονίζει ότι η πιο έξυπνη επένδυση, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι στα συλλεκτικά πόστερ ταινιών.


Το πόστερ της ταινίας «Attack of the 50 Foot Woman»

Στην γκαλερί του, με έδρα το Λονδίνο, φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 αυθεντικές αφίσες ταινιών. Αφίσες, των οποίων οι «μετοχές», είδε να εκτοξεύονται τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα τους και ένα αυθέντικο πόστερ της ταινίας του 1958, «Attack of the 50 Foot Woman», η αξία του οποίου σήμερα αποτιμάται στα 16.000 δολάρια.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι το ίδιο πόστερ, πριν από 10 χρόνια, άξιζε μόλις 5.000 δολάρια. «Αν είσαι έξυπνος συλλέκτης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πόστερ είναι η καλύτερη επένδυση», τονίζει ο Marchant. Είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε μία σπάνια αφίσα, παρά μία vintage Hermes τσάντα ή τον ρετρό υπολογιστή Apple 1.

Τον Ιανουάριο του 2013, ένα αυθεντικό πόστερ της κλασικής ταινίας του Fritz Lang «Metropolis» (1927), πωλήθηξε για 1.2 εκατ. δολάρια. Ένα από τα τέσσερα αυθεντικά πόστερ της ταινίας«Metropolis», το 2006, αγοράστηκε για 690.000 δολάρια. Αλλά όταν ο ιδιοκτήτης της αφίσας πτώχευσε, αυτή βγήκε σε δημοπρασία.

Το πόστερ, κατάφερε να το «χτυπήσει», ο Ralph DeLuca, ένας 39χρονος συλλέκτης που είχε αφήσει τη δουλειά του για να ασχοληθεί σοβαρά με την συλλογή πόστερ. «Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση», δήλωσε ο DeLuca, που όπως αποκάλυψε, δέχτηκε προσφορά να πουλήσει τη συγκεκριμένη αφίσα για 2 εκατ. δολάρια!


Δεν χρειάζεται να είσαι εκατομμυριούχος για να αποκτήσεις ένα σπάνιο πόστερ. Για παράδειγμα, μία αυθεντική αφίσα της ταινίας James Bond «You Only Live Twice» με πρωταγωνιστή τον Sean Connery, πωλείται για 1.500 δολάρια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς, είναι να περιμένει. Γιατί όπως όλα δείχνουν, σε δέκα ή σε είκοσι χρόνια από σήμερα, η αξία του συγκεκριμένου πόστερ θα έχει εκτοξευτεί!

Ένας συλλέκτης είναι διατεθειμένος να δώσει μία ολόκληρη περιουσία, αν γνωρίζει ότι το αντικείμενο που θα αποκτήσει, είναι μοναδικό. Το 1994, ο Bill Gates έδωσε 30 εκατ. δολάρια για τον «Κώδικα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι». Πρόκειται για τα επιστημονικά χειρόγραφα - 72 σελίδων – του Ντα Βίντσι, τα οποία σήμερα εκτιμάται ότι αξίζουν 60 εκατ. δολάρια. Το σημειωματάριο του Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, 56 σελίδων, πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Απρίλιο, για 1 εκατ. δολάρια σε έναν άνδρα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η ιστορία του Τούρινγκ, ο οποίος αποκωδικοποίησε την κρυπτογραφική συσκευή των Ναζί, Enigma, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε τη βάση της ταινίας «Το παιχνίδι της Μίμησης» με πρωταγωνιστή τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Τέλος, ένα γράμμα του Καρόλου Δαρβίνου, που αναμένεται να «βγει στο σφυρί» τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να πωληθεί από 70.000 έως 90.000 δολάρια.