Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Διακομματικός ενταφιασμός της λίστας Λαγκάρντ


Με τα σχετικά αδικήματα να παραγράφονται στο τέλος του 2015 και με τους ρυθμούς ελέγχου που ακολουθούν για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο μεγάλο τσιμπούσι της φοροδιαφυγής οι ελεγχτικοί μηχανισμοί, η περιβόητη «λίστα Λαγκάντ» κινδυνεύει να οδηγηθεί στις καλένδες.

Ο... 

αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή κατέθεσε τον παρακάτω πίνακα σχετικά με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.

Από τον πίνακα προκύπτει ότι απο το 2012 ως σήμερα έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι μόνον σε 481 περιπτώσεις από τις 2.500 περίπου που περιλαμβάνονταισ τη λίστα, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι 136. Από αυτές οι 258 ξεκίνησαν να ελέγχονται το 2013 αλλά ολοκληρώθηκαν μόνον 3, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξαν πολιτικές παρμβάσεις από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ώστε ο έλεγχος να σταματήσει. Το 2014 ελέγχθηκαν 143 υποθέσεις εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 95.

Αλλά και επί κυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Το 2015 σύμωνα με το σχετικό πίνακα του κ. Αλεξιάδη, ξεκίνησαν οι έλεγχοι 80 υποθέειων που σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ και ολοκληρώθηκαν οι 38.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για πάταξη της φοροδιαφυγής και άμεση διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ δεν είχαν το αναμενόμενο πρακτικό αντίκρυσμα.

Υποθέσεις λίστας «Λαγκάρντ» 2.062 ονόματα

Έτος Αριθμός υποθέσεων που ξεκίνησε ο έλεγχος Αριθμός υποθέσεων που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 

Υποθέσεις λίστας «Λαγκάρντ»    2.062 ονόματα
Έτος        Αριθμός υποθέσεων που ξεκίνησε ο έλεγχος         Αριθμός υποθέσεων που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος
2012                                0                                                                                     0
2013                             258                                                                                    3
2014                             143                                                                                   95
2015                              80                                                                                    38
Σύνολο:                        481                                                                                  136
Παραλαβή από το Ελληνικό Δημόσιο το 2010.
Παραλαβή από το ΣΔΟΕ το 2012.

Κατά τ΄αλλα, ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε «σαφάρι» της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.

Ο κ. Αλεξιάδης περιγράφοςντας το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση και στην έναρξη ελέγχων -για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη εντολές ή εισαγγελικές παραγγελίες-, επιχειρήσεων ή προσώπων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Στόχος είναι οι έλεγχοι αυτοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, χωρίς λογικές πολιτικών παρεμβάσεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Με δεδομένο το τεκμήριο αθωότητας κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο διαπλοκής, διαφθοράς, φοροδιαφυγής που κόστισε στον Έλληνα πολίτη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε τα εξής:

- Εισάγονται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31.12.2015, ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.

- Η κυβέρνηση προχωρά στη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα ή το εξωτερικό, και δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων.

- Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών κλπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Είπε ειδικότερα είπε πρώτα από όλα θα ισχύσει το Σύνταγμα (άρθρο 4) για τη φορολογική δικαιοσύνη και αυτή θα είναι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης. Για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις θα υπάρξει απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, θα μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και στα πολύ μεγάλα. Φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες χώρες ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το υπουργείο θα προχωρήσει σε δράσεις απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης του πολίτη στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων στις εφορίες.

Θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, για να επεκταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στη φορολόγηση έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό στον διάλογο και γι? αυτό οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα προχωρήσουν με ευρύτατο διάλογο με κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, με τους πολίτες, τους λογιστές, τους εφοριακούς, με τα κόμματα.

«Εμείς θέλουμε μια φορολογική πολιτική που δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματικές πειθαρχίες και αυτό θα επιδιώξουμε», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

hitandrun.gr