Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Σχεδόν έτοιμο το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο - Σαρωτικές οι αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές

 
ΑΠΕ/ΜΠΕ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ ΑΠΕ/ΜΠΕ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Υπό διαμόρφωση και στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο θα είναι αποσυνδεδεμένο από το βαθμολόγιο και θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την... 

εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», στο τέλος του μήνα το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο ώστε να περάσει από την Τρόικα για έγκριση και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβριο. Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το βασικό σενάριο του νέου νομοσχεδίου είναι το εξής:

- Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο
- Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία
- Διατηρείται στη μείωση μισθού η προσωπική διαφορά
- Αύξηση 50 έως 100 ευρώ στο επίδομα θέσης
- Παραμένουν τα 4 επιδόματα (οικογενειακής παροχής, απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης ευθύνης)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, με τον νέο νόμο για το μισθολόγιο του Δημοσίου θα γίνει επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Το Έθνος αναφέρει ότι κερδισμένοι του νέου μισθολογίου θα είναι οι υπάλληλοι που παραμένουν…κολλημένοι στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού που έχουν καταταχθεί.

Έτσι, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει προσληφθεί το 2009, έχει περάσει το διετές δοκιμαστικό στάδιο και σήμερα λαμβάνει ακόμα τον εισαγωγικό μισθό των 1.092 ευρώ θα πάει στο τρίτο κλιμάκιο και με την αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας και τις μισθολογικές ωριμάνσεις στο 3% ανά κλιμάκιο, θα λάβει αύξηση 101 ευρώ και βασικό 1.193 ευρώ.

Υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης που το 2012 σταμάτησε στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού Ε’ με 8 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.187 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο θα καταταγεί στο 5ο κλιμάκιο και θα λάβει βασικό 1.202 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με το νέο μισθολόγιο οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας θα δουν τις αποδοχές τους να «παγώνουν» για τα επόμενα χρόνια λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.

lifo.gr