Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Κρεατότουρτα με στάκα



Συστατικά:

Ζύμη

- 1 κιλό αλεύρι
- 30 γραμ. μαγιά μπύρας
- 1 κρασοπότηρο γάλα 

- 2 αυγά
- ζωμό από το κρέας (2 φλιτζάνες)
- 1 κουταλιά βούτυρο, αλάτι

Γέμιση

- 1 κιλό κρέας ψαχνό (αρνί ή κατσίκι)
- 1 κιλό μυζήθρα μαλάκα
- 3 κουταλιές στάκα
- 3 κουταλιές βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 1 λεμόνι.


Προετοιμασία:

Κόβουμε το κρέας μικρά κομμάτια.

Του βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι και το αφήνουμε σ' ένα τρυπητό για μια ώρα.

Φτιάχνουμε το ζυμάρι.

Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζημιώνουμε.

Δεν χρησιμοποιούμε νερό αλλά λίγο ζωμό κρέατος.

Ανοίγουμε 2 φύλλα μισό εκατοστό στο πάχος.

Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο.

Στρώνουμε το ένα τρίτο της μυζήθρας, αφήνοντας περιθώριο 2 δάχτυλα από το ζυμάρι.

Από πάνω βάζουμε το μισό κρέας, συνεχίζουμε με ένα τρίτο της μυζήθρας, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρέας και την υπόλοιπη μυζήθρα.

Στο τέλος απλώνουμε το βούτυρο και τη στάκα.

Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του κάτω φύλλου και πιέζοντάς τις με τα δάχτυλα για να κλείσει καλά.

Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σησάμι και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε σιγανό φούρνο για περίπου 2 ώρες.

Πηγή: http://www.rethymnoguide.gr/