Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Έκοψε η κυβέρνηση το επίδομα θέρμανσης από τους μισούς δικαιούχους


Λίγες μόλις ημέρες πριν τα νοικοκυριά ξεκινήσουν την αναζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη είναι στον αέρα το θέμα του επιδόματος θέρμανσης το οποίο πέρυσι ενίσχυσε ένα εκατομμύριο οικογένειες. Το επίδομα πέρυσι ήταν στα 0,35 ευρό το λίτρο και μείωνε κατά πολύ το κόστος της θέρμανσης για τις φτωχές οικογένειες.
Εφέτος και... 

υπό την πίεση των δανειστών η κυβέρνηση φαίνεται πως ήδη έχει συμφωνήσει στη μείωση του κόστους των 170 εκατομμυρίων καθώς χρήματα δεν υπάρχουν και έτσι ήδη μελετάει τουλάχιστον τρία σενάρια.
Το πρώτο λέει ότι θα μειωθεί το επίδομα από τα 35 λεπτά στα 18 ευρώ. Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι δικαιούχοι μέσω αλλαγής των κριτηρίων για την απόδοση. Δηλαδή θα πρέπει οι πολίτες να τρέξουν να κάνουν νέες αιτήσεις οι οποίες και πάλι θα πρέπει να περάσουν από... ιερά εξέταση.
Το άλλο σενάριο λέει να καταργηθεί πλήρως το επίδομα και να υπάρξει ελάφρυνση μέσω μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 33 λεπτά το λίτρο στα μόλις 10 λεπτά το λίτρο, μέτρο που θα ελαφρύνει το σύνολο των καταναλωτών.
Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μείωση στο μισό του επιδόματος και ταυτόχρονη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 23 λεπτά το λίτρο, έτσι ώστε οι φόροι που εισπράττονται να μην μειωθούν κατά πολύ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις...