Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Τραγικές ελλείψεις στην εκπαίδευση – Σχολεία παραμένουν κλειστά ένα μήνα μετά τον αγιασμό!

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι ελλείψεις στα σχολεία, με πολλά από αυτά να μην έχουν καν ανοίξει! Παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας δήλωνε πως όλα τα σχολεία θα λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, φαίνεται πως δεν κατάφερε να τηρήσει την υπόσχεσή του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι... 

270 σχολικές μονάδες σε ορεινές περιοχές της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας όπου δεν έχει γίνει ακόμα ούτε ο αγιασμός!

Σύμφωνα με στοιχεία, έχει μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των εκπαιδευτικών τα τελευταία έξι χρόνια. Συγκεκριμένα το 2009 υπήρχαν 102 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ενώ φέτος μόλις 72.000. Δηλαδή 25%-30% λιγότεροι καθηγητές μέσα σε έξι χρόνια.

Ταυτόχρονα, δεν λειτουργούν οι σχολικές βιβλιοθήκες, η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενώ έχουν συρρικνωθεί οι σχολικές μονάδες. Πιστώσεις από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να αντλήσουν οι Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας γιατί οι περιοχές αυτές δεν είναι επιλέξιμες, παρά το γεγονός ότι εκεί παρουσιάζεται το σοβαρότερο πρόβλημα των κενών.

Επιπλέον, φέτος έγιναν 1.550 συνταξιοδοτήσεις και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εκτιμούν ότι του χρόνου το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό, καθώς αναμένουν 3.000 συνάδελφοί τους να βγουν σε σύνταξη.

Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αντιδρώντας στις τραγικές ελλείψεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Παιδείας.