Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ θυμίζει έντονα τα… πρώτα επαναστατικά του βήματα – πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και μετά, μέχρι το γελοίο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Τότε που επιδιδόταν σε επαναστατική γυμναστική στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Θα...
μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως ο κ. Τσίπρας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην τρόικα-κουαρτέτο, μέσω Ολάντ.
Αυτή είναι η αθώα ερμηνεία. Και μάλλον αφελής.
Όλοι γνωρίζουμε – και η Ιστορία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει – πως η Γαλλία, αλλά και οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα, δεν μπορεί να παρέμβει ώστε να αλλάξουν οι όροι μιας συμφωνίας.
Θα μπορούσε επίσης κάποιος άλλος να ισχυριστεί πως ο κ. Τσίπρας και οι λοιποί σκόπιμα διογκώνουν το πρόβλημα, ώστε μετά να πανηγυρίσουν για τη λύση.
Αυτή είναι η προπαγανδιστική ερμηνεία. Και η συνήθης
Πρόκειται ωστόσο για ερμηνείες που δύσκολα μπορούν να γίνουν πιστευτές μετά από όσα έχουν διαδραματιστεί στη χώρα τους δραματικούς μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Κι’ αυτό, διότι ο κ. Τσίπρας – αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πρακτική – καταφεύγει σ’ αυτήν την τακτική όταν θέλει να «τα σπάσει».
Ουσιαστικά δηλαδή προετοιμάζει την ελληνική κοινή γνώμη.
Αυτό έκανε με όλες τις ομιλίες του μετά την «πρώτη φορά αριστερά».
Φώναζε διαρκώς πανομοιότυπες απειλές κατά της (κατά τη γνώμη του διαρκώς εν κινδύνω εξαιτίας του) Ευρώπης, καταλήγοντας σε συνθήματα του τύπου «δεν θα υποχωρήσουμε, θα νικήσουμε!»
Δήλωσε ο κ. Τσίπρας ενώπιον του Γάλλου Προέδρου:
«Πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα αλλά την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη».
«Προϋπόθεση, όμως, για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα. Παράγοντας, όμως, που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, είναι η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούλη, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνάνε πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης, αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος».
«Όμως, είναι άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και τα συμφωνηθέντα και άλλο πράγμα κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά είναι ένας κατάδικος που εκπληρώνει κάποια ποινή. Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι, συζητάμε, και βεβαίως σε ότι αφορά κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα που μένουν ανοικτά στη διαπραγμάτευση - ακριβώς επειδή δεν υπήρξε πάνω σε αυτά εξειδικευμένη συμφωνία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - είμαστε εδώ προκειμένου να αναδείξουμε τους κινδύνους. Δεν αναφέρθηκα λοιπόν σε κάποιους, οι οποίοι θέλουν να μας υποτάξουν, αναφέρθηκα σε κάποιους, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να βάλουν ξανά στο τραπέζι αυτή την απαίσια για την Ευρώπη συζήτηση της διαίρεσης, του Grexit. Είπα λοιπόν ότι αν κάποιοι το σκέφτονται αυτό, καλό είναι να το ξεχάσουν. Η Ελλάδα πια δεν είναι ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός και αδύναμος συγγενής. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι εκπληρώνει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, σέβεται τους κανόνες, απαιτεί όμως και από την άλλη πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό.
Τέλος, για να είμαι απόλυτα σαφής, επειδή ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση δια της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι, η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από καμία προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη, από κανέναν που ασπάζεται τις κοινές αρχές και αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα έχουμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να ξεκινήσει και η αναγκαία συζήτηση για την απομείωσή του ελληνικού χρέους που θα δώσει το σήμα της οριστικής εξόδου από την κρίση, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο όχι μόνο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί θυσίες τα τελευταία 5 χρόνια. Αλλά είναι αναγκαίο συνολικά για την Ευρώπη. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε».
Δείτε τώρα τι έλεγαν τον καιρό της επαναστατικής γυμναστικής, ώστε να διαπιστώσετε πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την ίδια τακτική η οποία μας οδήγησε στην λήξη της συμφωνίας, την επιβολή των capital controls και τον κίνδυνο να βρεθούμε εκτός Ευρώπης και ευρώ. Και να βεβαιωθείτε πως έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε:
-Μάρτιος 2013, Τσίπρας, Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα μας θέση είναι «καμιά θυσία για το ευρώ».
-15 Απριλίου 2013, Πολιτική Απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασισμένοι μαζί με τους λαούς της Ευρώπης να μην υποκύψουμε σε απειλές. Γνωρίζουμε πως το αμέσως πρώτο διάστημα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σύνολο εκβιασμών και απειλών από τους δανειστές με στόχο την ακύρωση των βασικών της δεσμεύσεων
-Πολιτική Απόφαση 22/7/2013 (Ιδρυτικού Συνεδρίου): Η Ευρώπη εμπλέκεται στη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τις λαϊκές τάξεις, με μεγαλύτερη σφοδρότητα στις χώρες του Νότου και του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ο λόγος ύπαρξης μιας Ενωμένης Ευρώπης επ’ ωφελεία των λαών της αρχίζει να χάνεται από τον ορίζοντα. Το ευρώ αντιμετωπίζεται κυρίως ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, εντείνοντας τις ανισότητες μεταξύ χωρών και τις ταξικές ανισότητες, ενώ εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ασιατικά πρότυπα προς όφελος του κεφαλαίου. Το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης καθίσταται διαρκώς περισσότερο επισφαλές. Ένας παγκόσμιος ακήρυχτος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη με τα κύρια νομίσματα να επιχειρούν να κατακτήσουν ευνοϊκές θέσεις. Η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης αποσαρθρώνει τους δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό, τον αντιευρωπαϊσμό, οξύνει τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις και διευκολύνει την αναβίωση του φασισμού.
-Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, 25/4/2014:
«Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
«Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει καταντήσει “πουκάμισο αδειανό”».
-17 Μαΐου 2014. Συνέντευξη Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής»: «Αντίθετα, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο κύκλος της κοινωνικής και οικονομικής βαρβαρότητας που άνοιξε στην Ελλάδα, θα κλείσει στην Ελλάδα. Άρα, το μέλλον της Ευρώπης εξακολουθεί να κρίνεται στην Ελλάδα».
-12 Ιουνίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Ταυτόχρονα όμως απαιτώντας να γίνουν σεβαστές και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Γιατί αν δεν γίνουν, αυτό θα είναι το οριστικό τέλος της Ευρώπης».
-10 Οκτωβρίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης: «Η προοπτική περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας οδηγεί στη διαιώνιση της Ελλάδας ως μιας χώρας πειραματόζωου των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην Ευρώπη, ως μία χώρα αποικίας, χρέους και ανεργίας».
-7 Δεκεμβρίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού: «Δεν θα γίνουμε ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης, επειδή το ζητούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή η πολιτική εξυπηρετεί./ Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο, σε αυτήν τη χώρα, στην ίδια χώρα, στην Ελλάδα, η Δημοκρατία θα επιστρέψει για να φέρει τους λαούς της Ευρώπης στο προσκήνιο».
-12 Δεκεμβρίου 2014. Μπλου Σκάι. Κατρούγκαλος. «Αν οι δανειστές τραβήξουν στα άκρα θα οδηγηθούμε σε οδυνηρό διαζύγιο. Αν αυτοί κάνουν επιθετική κίνηση, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην πάρουν τα λεφτά τους πίσω».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».
-19 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, συνέντευξη στον Αντέννα: «Ακούστε, όλα τα συνυπολογίζουμε. Ακόμα και το αν στις 26 του Γενάρη έρθει ένας μετεωρίτης και πέσει πάνω στη γη. Εντάξει, θα πρέπει να έχουμε σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά ξέρετε, είχε πει κάτι ο Ρούσβελτ το ’29: «Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο φόβος». Αν δε σταθούμε στα πόδια μας, αν δε σηκώσουμε το κεφάλι μας με αξιοπρέπεια, αν δε διεκδικήσουμε το δίκιο μας ποτέ δε θα τα καταφέρουμε κα Χούκλη. Και σήμερα οι λαοί στον ευρωπαϊκό νότο, ξεπερνούν το φόβο, τη φοβία, την αμηχανία, και προσπαθούν να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει, να ζήσουν ισότιμα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ευρώπη δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, είμαστε όλοι ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
-6 Φεβρουαρίου 2015. Σταθάκης, Ημερησία. «Αν δεν μαλακώσουν τη θέση τους, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δις ευρώ. Στο Dow Jones Newswire. Ότι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης τους είπαν πως η χώρα θα έχει πρόβλημα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις πέραν του Φεβρουαρίου».
-Στις 15 Φεβρουαρίου 2015 συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις υπέρ της κυβέρνησης. «Η παρέμβαση του λαού είναι η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο, οι ευρωπαϊκοί λαοί υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους. Η Ευρώπη θα αλλάξει σελίδα, η Δημοκρατία θα νικήσει».
-25 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, ραδιόφωνο Άλφα, Παπαδάκου. «Η επιλογή που είχαμε ήταν μια κοσοβοποίηση της Ελλάδας. Διότι αυτό μας λέγανε – θα σας κοσοβοποιήσουμε ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε. Απομονώσαμε τις τοξικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που ήθελαν την κοσοβοποίησή μας. Υπήρξαν δυνάμεις εντός του Γιουρογκρούπ που θέλαν την μετατροπή μας σε πια επαρχία τύπου Κόσοβο, χωρίς κυριαρχία και χωρίς λειτουργούσες τράπεζες. Αυτό που πετύχαμε, τινάζοντας στον αέρα δύο Γιουρογκρούπ, θέσαμε το θέμα της πολιτικής και της οικονομίας».
-7 Μαρτίου 2015, Τσίπρας, Ντερ Σπίγκελ. «Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διότι αγαπώ την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει τη διάλυσή της για ομόλογα 1,6 δις. Η ΕΚΤ έχει περάσει θηλιά στον λαιμό της Αθήνας. Το σημερινό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αν η ΕΚΤ επιμείνει σε αυτή την απόφαση (να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα) τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. Τότε θα επιστρέψει το θρίλερ που είδαμε πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Για έξοδο από το ευρώ: Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».
-14 Μαρτίου 2015. Τσίπρας, συνάντηση με Πιερ Λοράν (πρόεδρο ΚΕΑ και γ.γ ΓΚΚ). «Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα σεβαστούν τη Δημοκρατία ή αν θα πάρουμε το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη».
-16 Μαρτίου 2015. Βούτσης, Στο Κόκκινο. «Κύκλοι στην ΕΕ επιθυμούν να διαμορφώσουν μια Ευρώπη οικονομικής ένωσης, πολλών ταχυτήτων και εσωτερικής εκμετάλλευσης. Η κυβέρνηση δίνει μια σκληρή μάχη με τις δυνάμεις της λιτότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού της Ελλάδας ως μορφή πολιτικής πίεσης και ασφυξίας από τους Ευρωπαίους εταίρους και την ΕΚΤ. Ορισμένοι στενοί ευρωπαϊκοί κύκλοι, γερμανικής έμπνευσης, θέλουν να επιβάλουν μια νέα ταυτότητα στην Ευρώπη – να διαμορφώσουν δηλαδή μια ΕΕ καρικατούρα – και εσωτερικής εκμετάλλευσης προς όφελος των ισχυροτέρων κρατών».
-18 Μαρτίου 2015. Σκουρλέτης, ΑΠΕ. «Εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό. Δυναμιτίζουν την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης. Η πολιτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που θέλει να ακυρώσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης».
-29 Μαρτίου 2015. Τσίπρας, Real News. «Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την ευρωζώνη. Τα υφεσιακά μέτρα αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Όχι σε περικοπές και μαζικές απολύσεις. Όχι σε νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου».
-1 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Ντι Τσάιτ. «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε» / «Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επομένων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».