Ο Όλυμπος, το βουνό των θεών, είναι χαρακτηρισμένος ως Εθνικός Δρυμός με Βασιλικό Διάταγμα του 1938, με το οποίο προστατεύεται ο Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού, που έχει έκταση 40.000 στρέμματα.
Το...
Το...
Σεπτέμβριο του 2011, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο, το οποίο προέβλεπε την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού από τα 40.000 στρέμματα στα 235.617,18 στρέμματα.
Το συγκεκριμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επιφύλασσε μία τελείως άνιση μεταχείριση μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Πιερίας και Λάρισας. Με λίγα λόγια θα μπορούσε κανείς να πει πως η Λάρισα πήρε την ανάπτυξη και η Πιερία τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς. Και τούτο διότι στη ζωνοποίηση που προβλέπει το Σ.Π.Δ., στην Π.Ε. Πιερίας εντάσσονται τρείς ζώνες Α,Β,και Γ, στις οποίες ισχύουν αυστηροί περιορισμοί σε σχέση με σήμερα και οι οποίες φτάνουν μέχρι τα πολύ χαμηλά υψόμετρα. Στην Π.Ε. Λάρισας αντίθετα, εντάσσεται η τέταρτη ζώνη Δ, η οποία επιτρέπει τις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες και φτάνει μέχρι υψόμετρο που ξεπερνά τα 2000 μέτρα.
Η παραπάνω πλήρως άνιση, και κατ’ επέκταση μεροληπτική διάκριση, δεν άφησε ανεπηρέαστη την άσκηση της θήρας, η οποία σύμφωνα με το Σ.Π.Δ. προβλέπεται να απαγορευτεί πλήρως στα όρια του υπό ίδρυση Εθνικού Πάρκου Ολύμπου που βρίσκονται εντός της Π.Ε. Πιερίας.
Για τη συγκεκριμένη ολική απαγόρευση θήρας στον Όλυμπο, δεν υπάρχει σε καμία από τις σχετικές μελέτες και έρευνες ούτε ένα, έστω προσχηματικό επιχείρημα.
Τελείως αυθαίρετα και καταχρηστικά, κάποιοι επιχειρούν να διώξουν πλήρως τους κυνηγούς από τον Όλυμπο και μαζί με αυτούς και τα έσοδα που αφήνουν στις τοπικές επιχειρήσεις στη νεκρή τουριστικά περίοδο του Χειμώνα που ασκείται η θήρα. Να σημειώσουμε εδώ πως η θήρα είναι η μοναδική δραστηριότητα που από το 1938 μέχρι σήμερα υφίσταται σημαντικούς περιορισμούς στην έκταση του υπό ίδρυση Εθνικού Πάρκου Ολύμπου και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 60%. Σχεδόν στα δύο τρίτα δηλαδή της έκτασης του Εθνικού Πάρκου, απαγορεύεται ήδη η θήρα!
Σε λίγες μέρες, το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Ολύμπου πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με τις προτάσεις του επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο παρέμεινε παγωμένο για τέσσερα χρόνια και ενεργοποιήθηκε εκ νέου πρόσφατα.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης, οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας, καθώς και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έχουν ξεκινήσει ήδη συντονισμένες προσπάθειες για την ακύρωση της αυθαίρετης ολικής απαγόρευσης θήρας που προβλέπεται να ισχύσει στον Όλυμπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Σ. Κατερίνης προέβη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 6/9/2015 με σκοπό την ενημέρωση των μελών του, ενώ χτες, στις 22/10/2015 προχώρησε σε νέα συνάντηση σχετικά με το θέμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς.
Παρόντες στη συνάντηση, εκτός της διοίκησης του Κ. Σ. Κατερίνης, ήταν ο κ. Ρουκάς, εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχου Πιερίας κυρίας Μαυρίδου, και ο κ. Γκάσιος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Αμφότεροι ανέλυσαν τις συνέπειες που αναμένεται να έχει τυχόν εφαρμογή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο στην Π.Ε. Πιερίας, τόσο γενικά για τις ανθρώπινες δραστηριότητες (κ. Ρουκάς), όσο και για τη θήρα ειδικά (κ. Γκάσιος). Την ενημέρωση των πολιτών, ολοκλήρωσαν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Κ. Σ. Κατερίνης κύριοι Λάζος Χρήστος (Σερίφης) και Πλατής Αποστολος αντίστοιχα, οι οποίοι ανέλυσαν τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα ο Κ. Σ. Κατερίνης αλλά και αυτές που προτίθεται να κάνει στο άμεσο μέλλον.
Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Καλαϊτζής, Αντιδήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου, ο κ. Ρεμπατσιός Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δίου Ολύμπου, καθώς επίσης και περισσότεροι από εκατό κυνηγοί, μέλη του Κ. Σ. Κατερίνης και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Το κοινό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν πως το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο προβλέπει υπερβολικούς και αυθαίρετους περιορισμούς σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες και μάλιστα χωρίς να τηρούνται έστω προσχηματικά οι αναλογίες με το τι προβλέπεται να ισχύσει στο Θεσσαλικό Όλυμπο.
Σε ότι αφορά στη θήρα, θυμίζουμε πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι επιφύλαξαν μία θέση για τη θεά Άρτεμις, τη θεά του κυνηγιού, ανάμεσα στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Κάποιοι σύγχρονοι «Έλληνες» επιχειρούν αυθαίρετα να τη διώξουν.
Οι κυνηγοί θα καταβάλλουμε κάθε θεμιτή προσπάθεια να μην το πετύχουν.