Συστατικά
500 ml γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
75 γρ. βούτυρο
75 γρ. αλεύρι
200 γρ. μπέικον σε φέτες
2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
80 γρ. τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 φρατζόλα ψωμιού ολόκληρη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
Παίρνουμε τη φρατζόλα και την κόβουμε κατά μήκος στη μέση χωρίς όμως να γίνει 2 ξεχωριστά κομμάτια. Θέλουμε να είναι ενωμένη. Ανοίγουμε σα βεντάλια και στη συνέχεια χαράζουμε κατα μήκος κάθε κομμένη πλευρά από μέσα και μεταφέρουμε το ψωμί σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να πάρει σχήμα.
Για τη γέμιση καρμπονάρα
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα ή στα μικροκύματα. και σε μια άλλη κατσαρόλα ή στα μικροκύματα λιώνουμε το βούτυρο.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.
Σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το καυτό γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ δοκιμάζοντας που και που ώστε να μην έχει γεύση αλευριού.
Τέλος προσθέτουμε στη μπεσαμέλ αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και το θυμάρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Αφαιρούμε το ψωμί από το φούρνο, απλώνουμε πάνω στην κομμένη επιφάνεια τη μπεσαμέλ.
Από πάνω σκορπίζουμε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια
Μεταφέρουμε πάλι το ταψί στο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ από πάνω για 20-30 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμη η “πίτσα” την αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι η φρατζόλα μας παραλληλόγραμμη την κόβουμε στη μέση και μετά το κάθε κομμάτι το κόβουμε και αυτό στη μέση δημιουργώντας έτσι 4 ίσα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι από αυτά το κόβουμε διαγώνια δημιουργώντας 2 τρίγωνα. Κόβουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια δημιουργώντας 8 τρίγωνα και τα στήνουμε με τέτοιο τρόπο δημιουργώντας μία υποτιθέμενη πίτσα.
Σερβίρουμε αμέσως!
akispetretzikis
500 ml γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
75 γρ. βούτυρο
75 γρ. αλεύρι
200 γρ. μπέικον σε φέτες
2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
80 γρ. τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 φρατζόλα ψωμιού ολόκληρη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
Παίρνουμε τη φρατζόλα και την κόβουμε κατά μήκος στη μέση χωρίς όμως να γίνει 2 ξεχωριστά κομμάτια. Θέλουμε να είναι ενωμένη. Ανοίγουμε σα βεντάλια και στη συνέχεια χαράζουμε κατα μήκος κάθε κομμένη πλευρά από μέσα και μεταφέρουμε το ψωμί σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να πάρει σχήμα.
Για τη γέμιση καρμπονάρα
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα ή στα μικροκύματα. και σε μια άλλη κατσαρόλα ή στα μικροκύματα λιώνουμε το βούτυρο.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.
Σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το καυτό γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ δοκιμάζοντας που και που ώστε να μην έχει γεύση αλευριού.
Τέλος προσθέτουμε στη μπεσαμέλ αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και το θυμάρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Αφαιρούμε το ψωμί από το φούρνο, απλώνουμε πάνω στην κομμένη επιφάνεια τη μπεσαμέλ.
Από πάνω σκορπίζουμε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια
Μεταφέρουμε πάλι το ταψί στο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ από πάνω για 20-30 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμη η “πίτσα” την αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι η φρατζόλα μας παραλληλόγραμμη την κόβουμε στη μέση και μετά το κάθε κομμάτι το κόβουμε και αυτό στη μέση δημιουργώντας έτσι 4 ίσα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι από αυτά το κόβουμε διαγώνια δημιουργώντας 2 τρίγωνα. Κόβουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια δημιουργώντας 8 τρίγωνα και τα στήνουμε με τέτοιο τρόπο δημιουργώντας μία υποτιθέμενη πίτσα.
Σερβίρουμε αμέσως!
akispetretzikis