«Χρειάζεται να προωθήσουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης»
«Δεν μπορεί να αντέξει η πραγματική οικονομία και η ελληνική κοινωνία άλλα μέτρα υπερφορολόγησης», σημείωσε από την Τρίπολη, μιλώντας στο...
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «περιοδεύει στην Πελοπόννησο με στόχο να αναδείξουμε τα σημαντικά προβλήματα της περιφέρειας και της οικογένειας».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι «χρειάζεται να αλλάξουμε πραγματικά και να προωθήσουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξυγιαντικές παρεμβάσεις μειώσεις του κόστους και όχι συνεχή μέτρα υπερφορολόγησης».
Προσέθεσε ότι είναι δυσβάσταχτα τα μέτρα, δεν μπορεί να τα αντέξει κανένας και «είναι οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα».
Αναφορικά με το αγροτικό ζήτημα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι κυρίαρχο θέμα, μας απασχολεί και απασχολεί και την χώρα μας για να υπερβούμε την κρίση».
Ο πρωτογενής τομέας, είπε, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και υπέρβασης της κρίσης. «Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί κι έρχονται είναι όχι μόνο απαράδεκτα για τον αγροτικό τομέα, αλλά εκτός του κοινοτικού κεκτημένου», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά την κατάργηση του μέτρου της επιστροφής του φόρου για το αγροτικό πετρελαίου, «ζητά άμεσα τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με το στρέμμα και το είδος της καλλιέργειας».
Επιπλέον, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν μπορεί να αντέξει η πρωτογενής παραγωγή μέτρα όπως η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων με 26% -που δεν ισχύει σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοιώνει τον κοινοτικό ανταγωνισμό-, ούτε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης τη φορολόγηση των αγροτικών εφοδίων με 23% και προκαταβολή φόρου στο 100%, που είναι, όπως είπε, ένα οικονομικά αναποτελεσματικό μέτρο.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι «πρέπει να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης» και μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, «αλλά χρειάζεται σχέδιο, γιατί αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι, να κλείνουν, να έχουν προβλήματα βιωσιμότητας και να χάνονται και θέσεις εργασίας».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε πως για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα χρειάζεται ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, «μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία δυστυχώς δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Υπάρχουν αυταπάτες από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα ίδια αναποτελεσματικά μέτρα, λόγω των ψευδαισθήσεων που υπάρχουν».
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημείωσε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, παρά τα πολλά -όπως είπε- προβλήματα που έχει, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι αυτή ευθύνεται για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λόγω της προηγούμενης επτάμηνης διακυβέρνησης και της αναποτελεσματικής της διαπραγματευτικής τακτικής. «Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν γίνει γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που ήρθε εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε.
Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ασκεί μια στείρα αντιπολίτευση στη Βουλή, αλλά μια προγραμματική εποικοδομητική αντιπολίτευση». «Έχουμε καταψηφίσει τα δυσβάσταχτα μέτρα όταν έρχονται κι έχουμε υπερψηφίσει μέτρα, ρυθμίσεις και άρθρα που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως ήταν ο ΟΔΙΕ», τόνισε ενώ στηλίτευσε την τακτική της κυβέρνησης να φέρνει προς συζήτηση τα νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και την κατηγόρησε για παντελή έλλειψη σχεδιασμού.