Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί



Με μια πρωτοφανή πρόκληση η Άγκυρα, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου, και ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί μια σειρά διμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, χθες ανήμερα των Χριστουγέννων προχώρησε στην προαναγγελία δέσμευσης μεγάλων περιοχών, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για ασκήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως την… 

31η Δεκεμβρίου του 2016.

Καθώς τις προηγούμενες ημέρες πριν από την κίνηση αυτή, η Τουρκία είχε επαναφέρει με αφορμή επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών προσφύγων, την αμφισβήτηση της ελληνικής ζώνης ευθύνης SAR, είναι προφανής η παγίδα που επιχειρεί να στήσει ενόψει και των ελληνοτουρκικών συναντήσεων όσο και της Τριμερούς με την Γερμανία για το προσφυγικό και ενώ η Ελλάδα δέχεται πίεση για συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και με ευρωπαϊκές δυνάμεις για την φύλαξη των συνόρων της.

Η πρακτική της δέσμευσης μεγάλων περιοχών στο κέντρο του Αιγαίου και για τόσο μεγάλο διάστημα, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών και είναι ένα σαφές μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει εκτεθεί επενδύοντας στα «καλά λόγια» του κ. Ερντογάν και του κ. Νταβούτολγου.

Ουσιαστικά η Άγκυρα με τις ΝΟΤΑΜ, Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 δεσμεύει τρεις μεγάλες περιοχές. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του Ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης μέχρι την χερσόνησο του Άθω και νότια της Θάσου.

Η δεύτερη περιοχή εκτίνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο. 
Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και του Κιναρου.

Η αναγγελία δέσμευσης αυτών των περιοχών, γίνεται ενώ ήδη η Αθήνα έχει σπεύσει να γνωστοποιήσει ένα πρόγραμμα διμερών συναντήσεων που δίνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για την Τουρκία, ενώ συγχρόνως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση έσπευσε να «καθαρίσει» την Τουρκία αποδεχόμενη το ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της, χωρίς αυτή να συνδεθεί με τις υποχρεώσεις της για σχέσεις καλής γειτονίας, για έστω και τυπική αποκήρυξη του casus belli αλλά και με τις υποχρεώσεις της στο Κυπριακό.

Πέρυσι τον Ιανουάριο λίγο πριν τις εκλογές η Τουρκία είχε δεσμεύσει και πάλι μεγάλες περιοχές για διάστημα ενός χρόνου αλλά ένα λάθος στις συντεταγμένες (που επικάλυπτε ακόμη και έδαφος της Λήμνου), διευκόλυνε τις προσπάθειες του Ν.Κοτζιά να επιδιώξει την κατάργηση της συγκεκριμένης ΝΟΤΑΜ. Μερικές εβδομάδες αργότερα και ενώ είχαν υπάρξει επικοινωνίες μεταξύ των δυο υπουργών, η Τουρκία επανέφερε την ΝΟΤΑΜ χωρίς την επίμαχη συντεταγμένη και η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής διατηρήθηκε μέχρι και τώρα.

Η Άγκυρα όμως, αφού "έκλεισε" όπως όλα δείχνουν και η τριμερής συνάντηση για το προσφυγικό και ενώ οι ευρωπαίοι κλιμακώνουν την πίεση στην χωρά μας για ανάληψη ρόλου υπερεθνικών μηχανισμών, όπως η FRONTEX και η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή στην φύλαξη των συνόρων, επανήλθε στην αμφισβήτηση των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, που αφορούν αυτό το κεφάλαιο.

Με αφορμή την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές την 22α Δεκεμβρίου για έναρξη επιχείρησης διάσωσης στο Φαρμακονήσι, ναυαγών προσφύγων, η Τουρκία με δυο ΝΟΤΑΜ (Α5832/15, Α5821/15) στις 23 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η γραμμή του FIR Αθηνών δεν αφορά σε οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά είναι μια γραμμή απολύτως θεωρητική που αποκλειστικά χρησιμοποιείται για λογούς εναέριας κυκλοφορίας. Κυρίως όμως η Άγκυρα επανέφερε την γνωστή της διεκδίκηση σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζει την ζώνη ευθύνης της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση(που περικλείεται από τα εξωτερικά όρια του FIR ΑΘΗΝΩΝ), και υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα Έρευνας και Διάσωσης μέχρι και το μέσο του Αιγαίου ανήκει στην Τουρκία.

Η επιμονή της Τουρκίας σε αυτή την θέση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε κάθε προσπάθεια για εντατικοποίηση της «συνεργασίας» μεταξύ των δυο χωρών για το προσφυγικό, όπως απαιτεί το Βερολίνο και άλλοι εταίροι.

http://www.liberal.gr/arthro/26234/epikairotita/2015/i-agkura-sunechizei-na-prokalei.html