Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Παραδοσιακά μελομακάρονα - Η συνταγή για το αγαπημένο γλύκισμα


Υλικά για 8-10 άτομα

Για τα μελομακάρονα
  • 3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
Εκτέλεση

Για τα μελομακάρονα
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το χέρι καλά.
  2. Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
  3. Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.
  5. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι
  1. Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε χλιαρό σιρόπι.
  2. Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι.
  3. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.