Επίθεση κατά του Βερολίνου από τον Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ αφού η Μέρκελ επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί
Λίγες ώρες αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και αφού τόνισε πως...
η Αθήνα δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί τη στιγμή της μεταναστευτικής κρίσης, ο Αυστριακός υπουργός Αμύνης προκαλεί με δηλώσεις του.
Μιλώντας στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, κάλεσε τη Γερμανία να παίρνει απευθείας πρόσφυγες από την Ελλάδα αν εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ανώτερα όρια στις ποσοστώσεις κατανομής τους.
«Εάν διαφωνούν με τη στάση μας, ας φέρνουν απευθείας τους πρόσφυγες στη Γερμανία», δήλωσε ο Ντόσκοτσιλ εξαπολύοντας επίθεση στο Βερολίνο και προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει μετατραπεί σε «ζώνη αναμονής αιτούντων άσυλο για ολόκληρη την Ευρώπη».
Την ίδια ώρα, εξήγησε πως η Γερμανία θέλει προφανώς να ανοίξει πάλι τη Διαδρομή των Βαλκανίων, κάτι που θα καθιστούσε την Αυστρία ζώνη αναμονής για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, συμπληρώνοντας ότι αυτό η Αυστρία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το αποδεχθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης, λοιπόν, ευρωπαϊκή λύση αποτελεί η καταγραφή, η
κατανομή και επαναπροώθηση των προσφύγων, από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, τόνισε πως η Αυστρία υποδέχθηκε μέσα στον περασμένο χρόνο 90.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μεγαλύτερος κατά κεφαλή από εκείνον στη Γερμανία, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια δήλωσε πως θα έχουν γίνει δεκτές συνολικά 217.000 αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και των 90.000 του 2015.
Βάσει των παραπάνω στοιχείων, λοιπόν, ο Ντόσκοτσιλ εκτιμά ότι η Αυστρία αναλαμβάνει το βάρος για την Ευρώπη και τη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε πως «επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες».
Στο μεταξύ, κι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», τονίζοντας ότι δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Αθήνα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.