Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ν. Παπαδόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Όχι σε απότομη μετάβαση, δεν την αντέχουν οι αγρότες


«Αν κάνουμε μια απότομη μετάβαση, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και δεν θα υπάρξει εισπραξιμότητα», προειδοποίησε – για το ασφαλιστικό- ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο. 

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει διάλογος» κυβέρνησης - αγροτών εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας όμως πως μπορούν να...

γίνουν προς το παρόν ειδικότερες εκτιμήσεις, καθώς «τα κέντρα έγιναν πιο συμπαγή, πρώτα ήταν πιο ήπια».

Τόνισε ακόμη ότι μια εκκρεμότητα είναι ο τρόπος εκπροσώπησης των αγροτών, καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. «Δεν γίνεται να συμφωνεί το ένα μπλόκο και αν διαφωνεί το άλλο» είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό το ζήτημα σχετίζεται άμεσα με την ανυπαρξία «ενιαίας έκφρασης» στο αγροτικό κίνημα. Εξαίρεση, όπως είπε, το μπλοκ της Νίκαιας που βασίζεται σε ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τόσο για τα ασφαλιστικά ζητήματα των επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών), όσο και για αυτά των αγροτών, αναγνώρισε εκ των υστέρων πως υπάρχουν «περιθώρια βελτιώσεων». Ρωτήθηκε, συγκεκριμένα, μήπως πρόκειται για την «πεπατημένη», τη γνωστή επί δεκαετίες τακτική των κυβερνήσεων, που αρχικά κοινοποιούν τη «χειρότερη εκδοχή» κάποιου σχεδίου, με την προσδοκία πως αργότερα οι ενδιαφερόμενοι θα το αποδεχθούν, εάν γίνουν λίγες αλλαγές.

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρόθεση του κ. Γ. Κατρούγακλου ήταν εξ αρχής να ισχύει το 20% για όλους. Αναγνώρισε πάντως ο κ. Παπαδόπουλος ότι δεν ελήφθησαν υπόψη «ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες».

«Δεν το έκανε επίτηδες», δεν έλαβε υπόψη τέτοιες παραμέτρους τακτικής, συνέχισε ο βουλευτής, αναφερθείς στον υπουργό Εργασίας. «Ο κ. Κατρούγκαλος», συνέχισε, «κάπου ήθελε να ισοφαρίσει μεταξύ της πραγματικότητας, της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της πρόθεσης να κατεβάσει ένα αριστερό νομοσχέδιο».

¨Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο αρμόδιος υπουργός κατανόησε, έπειτα από τις συναντήσεις του με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν ιδιαίτερες παράμετροι στον πρωτογενή τομέα. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι ασφαλισμένος ο σύζυγος, αλλά ασφαλισμένη και η σύζυγος. Επίσης, ότι ο ΟΓΑ εξυπηρετεί κόσμο και σε απομακρυσμένα μέρη.

«Αν κάνουμε απότομη μετάβαση, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και δεν θα υπάρξει εισπραξιμότητα», τόνισε ο βουλευτής – αγροτοσυνδικαλιστής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη η «επιμήκυνση» του χρόνου προώθησης των αλλαγών, για την επίτευξη ηπιότερης προσαρμογής.