Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Απόφαση για νέα κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα



Μετά από τρεις ώρες σύσκεψης οι αγρότες των 68 μπλόκων αποφάσισαν τη διοργάνωση ενός δυναμικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η... 

παράσταση διαμαρτυρίας συμφωνήθηκε να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου με αφορμή την καθυστέρηση καταβολής του υπολοίπου 40% των επιδοτήσεων και της συνδεδεμένης καθώς και της επιστροφής ΦΠΑ για το πετρέλαιο για το 2013, 2014 και 2015.

Όπως τονίστηκε από τους αγρότες και ειδικότερα από τον πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας τον κ. Βαγγέλη Μπούτα, τα χρήματα αυτά πρέπει να καταβληθούν άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Όσο καθυστερεί η καταβολή τους άλλα τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος παραπάνω από τα μισά χωράφια κινδυνεύουν να μείνουν άσπαρτα. Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι των μπλόκων από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και φυσικά τη Θεσσαλία.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και κυρίως τους μικρομεσαίους, για τους οποίους έγινε πολύ συζήτηση με αφορμή το Μητρώο Αγροτών. Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις και προτάσεις, ωστόσο όλοι συμφώνησαν ότι τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν χρώματα και για την επίλυση τους απαιτούνται αγώνες και μάλιστα διαρκείας.

τις τοποθετήσεις τους τόσο ο Βαγγέλης Μπούτας ο οποίος έκανε μια λεπτομερή αναφορά στον πολυήμερο αγώνα που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν να δίνουν οι αγρότες, όσο και οι Κώστας Ανεστίδης, Παύλος Αραμπατζής, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Τουρτούρας, Κώστας Τζέλας, Ρίζος Μαρούδας, Δημήτρης Μόσχος, Νίκος Αγγέλου, Σωκράτης Αλειφτήρας και πολλοί, συμφώνησαν ότι το αγροτικό κίνημα βγήκε ενισχυμένο και κάτω από αυτές τις προοπτικές πρέπει να συνεχίσει. Ακόμη, συμφώνησαν ότι τα κόμματα και οι κομματικές ταυτότητες των αγροτών δεν έχουν θέσει στον αγώνα, επιβίωσης, που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε. των κυβερνήσεων και της νέας ΚΑΠ που προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων και ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Από τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων εκφράστηκαν παράπονα ότι δεν προβλήθηκαν όσο θα έπρεπε τα προβλήματα του κλάδου, τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους και κινδυνεύουν με αφανισμό.

Στη σύσκεψη δεν έλειψαν οι αναφορές στη στάση των κομμάτων και φορέων που επισκέφθηκαν τα μπλόκα για να εκφράσουν δήθεν τη συμπαράσταση τους, όμως στην ουσία, όπως τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας ζητούσαν να μπούνε τα δικά τους αιτήματα και όχι αυτά που έβαζαν οι αγρότες. Πάντως οι αγρότες επεσήμαναν για άλλη μια φορά ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι στα θετικά του αγώνα και θα παρακολουθούν και θα αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης σχετικά με το φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής. Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στις διώξεις των αγροτών, λέγοντας ότι αναμένουν ειδική τροπολογία που θα παύσει να σύρει τους αγρότες στα δικαστήρια. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα τηρήσει την υπόσχεση της. Συζήτηση έγινε και για την επιστροφή των χρημάτων από το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη», με ορισμένους αγρότες να υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δεν πρέπει να τα επιστρέψουν οι ίδιοι αλλά το ίδιο το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τέλος, όλοι συμφώνησαν ότι το συλλαλητήριο της Αθήνας πρέπει να περιφρουρηθεί ώστε να αποφθεχθούν προβοκάτσια που σκοπό θα έχουν να αμαυρώσουν το δίκαιο αγώνα τους.