Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια αναφέρουν οι φαρμακοποιοί


Σοβαρές ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια και άλλα φάρμακα αναδεικνύουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των φαρμάκων αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών.

Όπως... 

σημειώνουν, τα αποθέματα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για τη δημόσια Υγεία, έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το πρόβλημα ελλείψεων παιδιατρικών εμβολίων λόγω νέου τρόπου παραγωγής που έχει αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές, είναι παγιωμένο.

«Παράλληλα», προσθέτουν, «οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με τη σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Τέλος, υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ τα οποία εν όψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού».

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) καταγγέλλουν πως παρότι έχουν επανειλημμένα θέσει το ζήτημα των ελλείψεων, δεν έχει δοθεί κάποια λύση. «Το αποτέλεσμα είναι φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων».