Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΛΙΤΟΧΩΡΟ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ


Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε χθες το βράδυ στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο. Δεκάδες πιστοί παρακολούθησαν και φέτος την περιφορά του Εσταυρωμένου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Μικροί και μεγάλοι από το Λιτόχωρο και επισκέπτες από άλλα μέρη προσκύνησαν τον Εσταυρωμένο.

Της... 



Ακολουθίας χοροστάτησε το ανάστημα της Πιερίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως και Λιβύης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ, συμπαραστατούμενος από τον

Πρωτοπρεσβύτερο Ιερέα του Αγίου Νικολάου πατέρα ΄Αγγελο Γιαννίκη και τον Ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο πατέρα Παντελεήμονα Τσαραπατσάνη.

Αναγνώστηκαν οι 12 Ευαγγελικές περικοπές, μέσα από τις οποίες εκτυλίσσονται οι τελευταίες, ώρες του Ιησού Χριστού με τους Μαθητές του, η προσευχή στη Γεσθημανή, η προδοσία του Ιούδα, η σύλληψη του Κυρίου, ο διασκορπισμός των Μαθητών και άρνηση του Πέτρου, η ανάκριση και ταπείνωση του Χριστού από τον ΄Αννα στον Καϊάφα, τον Πόντιο Πιλάτο και τον Ηρώδη, τους εμπαιγμούς, τα μαστιγώματα, τους εμπτυσμούς, τα κολαφίσματα ( ραπίσματα ), το ακάνθινο στεφάνι και την θανατική Του καταδίκη, τη Σταύρωση, τους λόγους Του επάνω στο Σταυρό, το << Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι >>, τη μετάνοια του ληστή, το << Τετέλεσται >> και τα συμβάντα που ακολούθησαν την Αποκαθήλωση και την Ταφή του. 


Η Μεγάλη Πέμπτη μας φέρνει ενώπιον των Παθών του Κυρίου μας. Ο Χριστός υποφέρει , σταυρώνεται και πεθαίνει για να μας οδηγήσει στην σωτηρία, την απαλλαγή από την φθορά και την αμαρτία που διαποτίζει την ύπαρξή μας και να μας δώσει ζωή.

Το δωδέκατο Ευαγγέλιο ,όπως πάντα κατά την παράδοση , διαβάστηκε από τον ΄Αμβωνα.

Δεν έλλειψαν έξω από το ναό και οι κουλούρες από καθαρό κερί που ετοιμάζουν γυναίκες του Λιτοχώρου παραδοσιακά για να καούν εις μνήμην δικών τους κεκοιμημένων.

Η προσέλευση των πιστών ήταν συνεχόμενη , καθώς προσέρχονταν σε όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας για να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο Κύριο.

Μετά την απόλυσιν ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοφύλακτος μας ευχήθηκε ΄Καλή Ανάσταση ΄ και συνεχάρη όλο το εκκλησίασμα για την απόλυτη τάξη που κράτησε, παρά την πολυκοσμία.

Παρόντες ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου Νίκος Λάππας , μετά της οικογενείας του και ο πρώην Προϊστάμενος - Δάσκαλος - Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Θεσσαλονίκης Γιώργος Γιαννουλόπουλος.



ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗΣ κ. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ Α΄
------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως , Υπέρτιμος και ΄Εξαρχος Λιβύης κ. Θεοφύλακτος ( κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τζουμέρκας ), εγεννήθη το έτος 1945 στην Εξοχή Νομού Πιερίας , όπου επεράτωσε τα εγκύκλια γράμματα και ενετάχθη στην μοναστική Αδελφότητα της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπεδίου.

Φοίτησε στην περιώνυμη Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και διακόνησε ως αρχιγραμματεύς και βιβλιοφύλαξ της Ιεράς Μονής του.


Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και
εκπαιδευτικός. Διάκονος εχειροτονήθη το έτος 1966 και Πρεσβύτερος το έτος 1969. Υπηρέτησε στις Ιερές Μητροπόλεις Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας , Λαρίσης και Τυρνάβου και Ρόδου.

Το έτος 1991 απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης, στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου διετέλεσε Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού και Διευθυντής του Γυμνασίου - Λυκείου, επιδείξας σπουδαίο έργο δια του Ελληνικού Κέντρου μάθησης της ελληνικής γλώσσας το οποίο ιδρύθη με πρωτοβουλία του στην Τρίπολη, για τα παιδιά των μεικτών γάμων και για όσους επιθυμούσαν να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα.


Δια των ενεργειών του και της συνδρομής της Ελληνο - Κυπριακής Εταιρείας J & P ( Ιωάννου - Παρασκευαϊδη ) ανεκαινίσθη εκ βάθρων ο Ιερός Καθεδρικός Ναός , το Επισκοπείο , το Πρεσβυτέριο και το Ελληνικό Σχολείο.

Το έτος 1999 εξελέγη Επίσκοπος Βαβυλώνος και ανέλαβε καθήκοντα Προϊσταμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου , την οποία ανακαίνισε σημαντικώς , καθώς επίσης και το ορθόδοξο κοιμητήριο αυτής. Μητροπολίτης Τριπόλεως εξελέγη παμψηφεί υπό της Ιεράς Συνόδου την 27ην Οκτωβρίου 2004, τη εισηγήσει της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄. ( O Πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι δεύτερος στα πρεσβεία τιμής των πατριαρχών μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και κατέχει τον τίτλον <<Πάπας και Πατριάρχης της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας , Λιβύης , Πενταπόλεως , Αιθιοπίας , πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής , Πατήρ Πατέρων , Ποιμήν Ποιμένων , Αρχιερεύς Αρχιερέων , τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής της Οικουμένης >>.

Η Ιερά Μητρόπολη Τριπόλεως ιδρύθη δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου το έτος 1866. Το έτος 1959 συνεχωνεύθη με την Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης . Την 27η Οκτωβρίου 2004 ανασυστήθη εκ νέου δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου και περιλαμβάνει στην Πνευματική της δικαιοδοσία το κράτος της Λιβύης.

Γιώργος Γιαννουλόπουλος.