Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

5 Μαΐου: «Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας»



Από το 1991, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με Πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών ( I.C.M)., καθιερώθηκε, να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας


Το σύνθημα της διεθνούς συνομοσπονδίας Μαιών:

«Ο κόσμος χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ τις Μαίες και τους Μαιευτές», αποδεικνύεται λοιπόν πιο επίκαιρο από ποτέ. Τόσο για τον κόσμο που υποφέρει από έλλειψη υποδομών, όπως συμβαίνει στις υπανάπτυκτες χώρες, όσο και για το δυτικό κόσμο, όπου η εμπορευμα-τοποίηση της γέννας και η τυποποίηση των διαδικασιών, στερούν πολλές φορές από τις γυναίκες τη φυσική χαρά ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.

Η μαία/τής, είναι ο άνθρωπος που θα δώσει απαντήσεις στις απορίες της επιτόκου , θα είναι δίπλα της να της δίνει κουράγιο, να την προετοιμάσει για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον μητρικό θηλασμό και στο τέλος για την λοχεία. Είναι σε θέση να παρέχει έγκυρες πληροφορίες και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού σε όλες τις οικογένειες. Επίσης, διοργανώνει προγράμματα προετοιμασίας των γονέων για τον τοκετό, καθώς και παροχής συμβουλών στον τομέα της υγιεινής και της διατροφής. Ο πολυδιάστατος ρόλος της βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής, στον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη στη φύση και τη δύναμη του γυναικείου σώματος.
Μια μαία έχει την ευθύνη της μαιευτικής, γυναικολογικής, ψυχολογικής αλλά και συναισθηματικής φροντίδας όλων των γυναικών και παράλληλα διαθέτει την επιστημονική γνώση και ικανότητα να παρέχει τις υπηρεσίες της στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και όχι μόνο.

Ο ρόλος της μαίας είναι αυτόνομος, καθοριστικός και απαραίτητος. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της αναλαμβάνει δράσεις προκειμένου να παρέμβει υποστηρικτικά, με στόχο την καλύτερη δυνατή υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους. Η φροντίδα που παρέχει είναι ολιστική και αποδεδειγμένα αποτελεσματική για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη γυναίκα και στην οικογένεια της. Συνεπώς , η κυριότερη πρόκληση στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της με στόχο την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας στη γυναίκα, στο νεογνό και στην οικογένεια.
Οραματιζόμαστε, έναν κόσμο καλύτερο και μια κοινωνία όπου η κάθε γυναίκα θα έχει πρόσβαση σε Μαία ή Μαιευτή, ως το πρόσωπο επιλογής στην παροχή βέλτιστης φροντίδας για την ίδια και την οικογένεια της. Έτσι, επιτυγχάνεται μείωση των καισαρικών τομών και προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΙΕΥΤΕΣ
Από τις Μαίες της Νοσηλευτικής υπηρεσίας του Γ.Ν.Κατερίνης