Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην συνταχθεί με την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για κατάργηση των διημερεύσεων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του...
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του...
ΦΣΘ Κυριάκος Θεοδοσιάδης στο voria.gr oι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης δεν σταματούνε τις διημερεύσεις, γιατί η άρση των διημερεύσεων θα επέτεινε τα φαινόμενα της άναρχης και «πειρατικής» λειτουργίας που παρατηρούνται στο κλάδο, ενώ θα δημιουργούσε σύγχυση και ταλαιπωρία στο κοινό.
«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, πολιτικά και συνδικαλιστικά, την αλλαγή του νόμου που έχει απορυθμίσει τη λειτουργία των φαρμακείων, αλλά δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που ουσιαστικώς είναι απόφαση του Συλλόγου Αττικής, για την άρση των διημερεύσεων», δήλωσε o κ.Θεοδοσιάδης.
«Ομόφωνα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να μην συνταχθούμε με την τακτική του Πανελληνίου, διότι έτσι θα δημιουργηθεί μία ενδο-συναδελφική αντιπαλότητα, μεταξύ εκείνων που τηρούν ένα πλαίσιο λειτουργίας και όσων επιλέγουν να έχουν ελεύθερο ωράριο ή και να ανοίγουν και να κλείνουν κατά βούληση, χωρίς να ενημερώνουν τους Συλλόγους, δηλαδή αυτούς που ονομάζουμε «πειρατές», πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσιάδης.
Ο φαρμακευτικός κλάδος πιέζει την Πολιτεία να ορίσει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, αλλά ο ΠΦΣ αποφάσισε την άρση των διημερεύσεων σαν μοχλό άσκησης πιέσεων, κάτι που ο Σύλλογος Θεσσαλονίκης απορρίπτει.
«Έχουμε καταθέσει προτάσεις για το πως, με νόμο, μπορεί να μπει τάξη στη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε ως τώρα.
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος πρότεινε το ωράριο λειτουργίας να ορίζεται, από τους Δήμους, κάτι σύμφωνο με τις δυνατότητες που έχουν οι Καλλικρατικοί ΟΤΑ. Ο κάθε Δήμος, που γνωρίζει και τις ανάγκες της περιοχής του, μπορεί με ευελιξία να ορίζει το ωράριο λειτουργίας, άλλες είναι οι ανάγκες των πολιτών στο Νευροκόπι, άλλες σε μία μεγάλη πόλη, άλλες σε ένα παραθεριστικό κέντρο. Επίσης, προτείναμε το ωράριο να έχει συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης και, πέραν αυτού να ορίζονται οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις».
Η κρίση σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης έχει πλήξει τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης οι οποίοι, διεκδικούν οφειλές 2,348 εκατ. ευρώ από τα έτη 2011-2014 και που αφορούν Ταμεία που πέρασαν στον ΕΟΠΥΥ.
Για τις οφειλές αυτές, ο ΦΣΘ, πριν τις αργίες του Πάσχα, κατέθεσε εξώδικη πρόσκληση με την οποία καλεί τον ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει τα οφειλόμενα. Για το θέμα είχαν γίνει επανειλημμένες κρούσεις αλλά δεν είχε υπάρξει ορισμένη δέσμευση. Τώρα ελπίζεται ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση και υπάρξει κάποια ρευστότητα, η κυβέρνηση θα εντάξει και αυτή την οφειλή στις τόσες ακόμη που έχει προς διαφόρους παρόχους.