Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΣΤΟΝ ΕΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ


Με Αναστάσιμη λαμπρότητα , Πασχαλινή μεγαλοπρέπεια και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης και του Αγίου Γεωργίου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο Λιτόχωρο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Αγίου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Η Ακολουθία ξεκίνησε από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και συνεχίστηκε μετά από λιτανευτική πομπή στο νέο Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στις...




6.30 μ.μ. με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες υποδεχθήκαμε στον Ιερό του Αγίου Νικολάου λαός και οι Ιερείς πατήρ Μιχαήλ Μπατσαράς Πρωτοπρεσβύτερος - Προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου , οι Πρωτοπρεσσβύτεροι πατήρ ΄Αθανάσιος Βασιλείου και πατήρ ΄Αγγελος Γιαννίκης και ο Ιερέας πατήρ Γεώργιος Μπαλανίκας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, συνοδευόμενο από τον Ιεολογιώτατο Ιεροδιάκονο πατέρα Παντελεήμονα Τσαραπατσάνη.
Ο Σεβσμιώτατος κ. Γεώργιος ενδύθηκε την Αρχιερατική αυτού στολή στο Ιερό Βήμα του Αγίου Νικολάου ( εάν υπήρχε Επισκοπείο , θα ενεδύετο στο Επισκοπείο και με πομπή θα εισέρχονταν στον Ιερό Ναό ), παρουσία όλων των Ιερέων και βοηθούμενος από τον Διάκονο.



Στη συνέχεια διαβάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και με πάνδημη λιτανευτική πομπή από διαφορετική από μέχρι τούδε πορεία με έχοντα το Γενικό πρόσταγμα τον Προϊστάμενο Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Μιχαή Μπατσαρά, κρατώντας την Αρχιερατική Ράβδον, μεταβήκαμε στο εορτάζοντα και Πανηγυρίζοντα Τρίτο Ενοριακό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Εκεί στο προαύλιο συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην παράδοση και ιστορία του Λιτοχώρου , δύο λάβαρα με την Ανάσταση του Χριστού.


Ακολούθησε ο Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου με πληθωρική συμμετοχή ευσεβούς Λαού του Θεού ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τον γραφικό Ιερό Ναό και το προαύλιο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου συμμετεχόντων όλων των Ιερέων και του Ιεροδιακόνου.Την Ιερά Υμνωδία διηκόνησε εξαιρετικός χορός.
Ακολούθησε Αρτοκλασία και κήρυγμα του Δεσπότη.
Αναφέρθηκε στο Πασχαλινό Μήνυμα και τον ΄Αγιο Γεώργιο και ότι είναι χαρούμενος και συγκινημένος γιατί ο Ιερός Ναός έγινε Ενοριακός και με δικές του ενέργειες και επί της δικής του Αρχιερατείας.


΄Οτι συνεργάζεται άριστα με το Δήμο Δίου Ολύμπου και ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδήμαρχο Νίκο Λάππα και για τα τυπικό της ίδρυσης της Νέας Ενορίας στο Λιτόχωρο.
Μας ευχήθηκε Χιστός Ανέστη - Χρόνια Πολλά και επίσης Χρόνια Πολλά στου εορτάζοντες την εορτή του Αγίου Γεωργίου. ( Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ΓΕΩΡΓΙΟΣ, άγει τα ονομαστήριά του την 3η Νοεμβρίου, Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου ).
Επίσης ο Μητροπολίτης ευχήθηκε να περιπατούμε << εν Καινότητι ζωής >> ( Ρωμ.6,4 ), γιατί το << Πάσχα το Καινόν >> θέλει καινούς, καινούργιους ανθρώπους .
Ο εκ του Τάφου ανατείλας Χριστός είναι ο ΜΟΝΟΣ δυνατός και πρόθυμος να μας ανακαινίσει δια της Εκκλησίας Του.
Στό τέλος μας μοίρασε ευλογία του Πασχαλινό αυγό.
Ακολούθησαν στο προαύλιο του ναού χορευτικά συγκροτήματα νέων αγοριών και κοριτσιών του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου ( ΠΟΛ ), τα οποία συμμετείχαν και στην λιτανεία της Εικόνος του Αγίου Γεωργίου από τον ΄Αγιο Νικόλαο στον ΄Αγιο Γεώργιο.

Γιώργος Γιαννουλόπουλος.



​ Την παραπάνω εικόνα του Αγίου Γεωργίου
τη δανειστήκαμε από ανάρτηση του Γιώργη
Προβόπουλου, πρώην Διοικητού της
Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος υπηρέτησε
τη στρατιωτική του θητεία, μετά το Κέντρο
Εκπαίδευσης Τριπόλεως στο 647 ΜΤΠ στο
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ( 1977 - 1978 ) και από εδώ
απελύθη. Είμαστε << σειρά 77 Ε ΕΣΣΟ >>.
Πρόκειται για αντίγραφο εικόνας που
βρίσκεται στο ΄Αγιον ΄Ορος, όπου και
παρήχθη το εν λόγω αντίγραφο. Το
παραπάνω φιλοξενείται σε εκκλησάκι της
περιοχής Ράχες, Πέρα Σταυρός, των
ΚΥΘΗΡΩΝ.