Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ


( Για τον εορτασμό στη Λάρισα θα σας ενημερώσουμε γύρω στις 12.30 π.μ.)
ΓΡΕΒΕΝΑ ( A )
-------------
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΗΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ κ.κ. ΔΑΒΙΔ.
--------------
Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ.Μαξίμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου και Γρεβενών κ.κ.Δαβίδ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του...

Σαββάτου (14 - 5 ) στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου ( Γηροκομείο )και στη συνέχεια Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Αχιλλίου, από τον ομώνυμο Ιερό Ναό προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,στους δρόμους της πόλης,συνοδευόμενη από τη δημοτική μπάντα, πλήθος πιστών και παρουσία των τοπικών αρχών.

 

΄Ολος ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών ,Σχολεία και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις Σημαίες και τα λάβαρά τους, συνόδευσαν την Ιερά εικόνα του Αγίου .
​Μετά το τέλος της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας ,στην εξέδρα του Καθεδρικού Ιερού Ναού , τελέσθηκε η ακολουθία της Αρτοκλασίας μετά του Θείου Κηρύγματος...



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος μίλησε για τον πολιούχο Γρεβενών και ο Σεβασμιώτατος συμπατριώτης μας Λιτοχωρίτης Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ μίλησε για την πολύ μεγάλη προσέλευση των πιστών.


Tην κυριώνυμη ημέρα Κυριακή των Μυροφόρων ( 15 - 5 )τελέστηκε παρουσία πλήθους πιστών Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου , προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου και του Λιτοχωρινού Μητροπολίτου Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ.



Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ( ΑΧΙΛΛΙΟΣ ) ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΛΑΡΙΣΑΣ.
-------------
Ξεχωριστή χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας είναι όσοι έλαβαν μέρος στις Μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους στις οποίες καθόρισαν τα όρια σωστικής Ορθοδόξου πίστεώς μας.
΄Ενας από αυτούς υπήρξε και ο ΄Αγιος Αχίλλειος , Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης,ο οποίος είχε τη δική του συμβολή στις εργασίες της Αγίας Α΄Οικουμενικής Συνόδου.
Καταγόταν από την Καππαδοκία και γεννήθηκε γύρω στο έτος 270 μ.Χ.
Από τους γονείς του κληρονόμησε μεγάλη περιουσία την οποία μετά το θάνατο των γονέων του μοίρασε σε φτωχούς, χήρες, ορφανά και τις ανάγκες της Εκκλησίας και αναχώρησε στους Αγίους Τόπους. Εκεί έζησε στον Πανάγιο Τάφο.


Μετά από τη Ρώμη όπου είχε μεταβεί κοντά στους Χριστιανούς οι οποίοι δοκίμασαν τους χειρότερους διωγμούς, ήρθε στην Ελλάδα και κατέληξε στη Θεσσαλία. Περί το έτος 320 μ.Χ. χήρεψε ο Επισκοπικός θρόνος της Λαρίσης. Οι Χριστιανοί της περιοχής πρότειναν στον ΄Αγιο Αχίλλειο να αναλάβει Ποιμενάρχης τους.
Παρά τους δισταγμούς του, δέχτηκε το μεγάλο φορτίο. Αναδείχτηκε Αρχιεπίσκοπός της. ΄Αρχισε αμέσως ένα σπουδαίο έργο.
Μετά από 35 χρόνια Ποιμαντορίας, το έτος 355 μ.Χ. ο ΄Αγιος Αρχιεπίσκοπος εκοιμήθη ειρηνικά.
Οι πιστοί θρήνησαν τον ΄Αγιο Ιεράρχη τους και την εξόδιο ακολουθία του την τέλεσαν με μεγάλες τιμές και τοποθέτησαν το σεπτό του σκήνωμα σε λάρνακα που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.
Το Τίμιο λείψανό του πραγματοποιούσε πολλά θαύματα.
Το έτος 985 μ.Χ. ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ το άρπαξε στο νησί της λίμνης Πρέσπας . Ο Σαμουήλ έδωσε το όνομα του Αγίου Αχιλλείου στο νησί και έκτισε μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στον ΄Αγιο, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα.
Οι κάτοικοι της Λάρισας συνέχιζαν να τιμούν τον ΄Αγιο και μετά την αρπαγή των λειψάνων του.
Του έκτισαν περικαλλή Ιερό Ναό και τον ανακήρυξαν προστάτη και πολιούχο της πόλεως Λαρίσης.
Σε αυτόν τον Ιερό Ναό συνάζονταν οι Επίσκοποι της Θεσσαλίας για να εκλέξουν τους Επισκόπους των χηρευουσών θρόνων.
Το έτος 1204, οι αιρετικοί Φράγκοι κατέστρεψαν τη Λάρισα και μετέβαλαν τον Ιερό Ναό σε ορμητήριο ληστών.
Στις 12 Ιουνίου του έτους 1769 οι φανατισμένοι Τούρκοι πυρπόλησαν τον Ναό . Το 1965 έγινε ανασκαφή και βρέθηκε ο τάφος του Αγίου και κτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός.
Τέλος στις 14 Μαϊου 1981 επέστρεψαν τα χαριτόβρυτα λείψανά του στη Λάρισα, όπου φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό του, θαυματουργούν και στην γιορτή του ανοίγεται για τρεις ημέρες η Λάρνακα για να προσκυνήσουν οι πιστοί.

Η μνήμη του τιμάται στις 15 Μαϊου.
Γιώργος Γιαννουλόπουλος.