Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΣΠΟΤΑΚΙΑ..... ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ" ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Σαββίδης Παναγιώτης

Διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, κάποια βασικά στελέχη της "Εθελοντικής Ομάδας Δράσης", για την δήθεν μη συνεπής στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στις εξαγγελίες που έκανε πριν γίνει κυβέρνηση. Και το κάνουν, αφού οι ίδιοι και μιλάω για βασικά στελέχη της "ΕΟΔ", ήταν οι πιο φανατικοί υποστηριχτές τους και με τον μανδύα του εθελοντισμού, έδιναν ζωτικό χώρο, με όρους συγκάλυψης και καπήλευσης, να παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά παιχνίδια , για να αποκτήσει ακροατήριο, δήθεν κινηματικό, με στόχο την αναρρίχηση του στην εξουσία. Σε όλο αυτό δεν υπάρχει καμιά συνέπεια, από καμιά μεριά. Ούτε από τον...




 




ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από βασικά μέλη της <<ΕΟΔ>>, για τον κόσμο που συμμετείχε και συμμετέχει σε αυτή την ομάδα.

Παιχνίδια έπαιζαν εκατέρωθεν, με στόχο να γίνει ελκυστικός ο ΣΥΡΙΖΑ, στα μάτια του κόσμου, που συμμετείχε στις δράσεις της << Εθελοντικής Ομάδας Δράσης>>. Και αυτό δεν γινόταν με θεμιτό τρόπο, με ανοιχτά χαρτιά, αλλά μακιγιαρισμένα πίσω από την μάσκα του εθελοντισμού, με μακιγιέρ στελέχη της <<ΕΟΔ>>. Μήπως τώρα παίζουν για άλλους ? για αυτό μιλάνε για επανεκκινήσεις?

Λέμε ότι με όρους συγκάλυψης και καπήλευσης , στελέχη της <<ΕΟΔ>> έδιναν ζωτικό χώρο δράσης και παρέμβασης στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι ίδιοι έλεγαν <<έξω τα κόμματα από αυτούς>>, <<δεν υπάρχει κανένας πίσω από εμάς>>, <<δεν θέλουμε πολιτικά στελέχη και κόμματα στην ομάδα μας>> και άλλα τέτοια, όταν πρωτοεμφανίστηκε η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>. Πιστεύει κανείς ότι ήταν συνεπής με της πρώτες διακηρύξεις τους η << ΕΟΔ >>? Ο καυγάς τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον τρόπο που γίνεται, αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο.

Η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >> ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στις λεγόμενες πλατείες των << αγανακτισμένων>>, που ο ΣΥΡΙΖΑ, στην συνήθη τακτική του, ψάρευε σε θολά νερά, πάλι στο όνομα του απολίτικου, ακηδεμόνευτου, ανεξαρτήτου.

Το σκηνικό εδώ στην Κατερίνη, το είχε στήσει η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>. Με τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί να κρατάνε της πολιτικές τους ταυτότητες και το βράδυ στις πλατείες των << αγανακτισμένων >> το έπαιζαν ακομμάτιστοι, ανεξάρτητοι, << κινηματίες >>, για να καπηλευτούν τον κόσμο εκεί. Κάποιοι που τώρα είναι στα έδρανα του αστικού κοινοβουλίου και γδέρνουν τον λαό. Από της πλατείες των << αγανακτισμένων >> έγιναν γνωστοί και αναρριχήθηκαν μέχρι τα βουλευτικά έδρανα.

Φλογερή στο αγώνα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και στις δημοτικές εκλογές η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>. Με στελέχη της να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που και αυτό το ονόμασαν <<ανεξάρτητο>>.

Η υποψηφιότητα βέβαια και η έκθεση στον λαό με θέσεις είναι θεμιτό, δικαίωμα και υποχρέωση για τον καθένα και όπου θέλει. Και με ανοιχτές θέσεις να κρίνει και να κρίνεται και ως αυτού δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Αλλά και πάλι εδώ η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >> έστηνε σκηνικό υπέρ της υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πρώτα αυτοαναγορεύτηκε αυθαίρετα σε εκπρόσωπο του Πιερικού λαού, λες και εκλέχτηκε από πουθενά για αυτό, ήθελε να διοργανώσει ντι – μπέιτ με τους υποψήφιους δημάρχους. Σε αυτό η αλαζονεία περίσσεψε από τα στελέχη της <<ΕΟΔ>>, για αυτό και το παιχνίδι αυτό, έπεσε στο καναβάτσο και κατέληξε σε φιάσκο.

Παρών η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >> και πάλι πρωταγωνίστρια και δραστήρια, πάλι στις πλατείες, να μαζεύει κόσμο, για να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δήθεν διαπραγματεύσεις του. Το σκηνικό όλο το διοργανώνει η << ΕΟΔ>>, αυτή που δεν έχει σχέση με κόμματα και καλεί τον κόσμο να φωνάξει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο μετά στο περιβόητο δημοψήφισμα, με τα στελέχη της << ΕΟΔ >> να δίνουν μαχητικά παρών, με την κατάλληλη οργανωτική προετοιμασία. Τα υπόλοιπα λίγο πολύ είναι γνωστά.

Με το ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύπτεται πλήρως, για τον ρόλο και σκοπό του, υπογράφοντας το τρίτο << μνημόνιο>> και να συνεχίζει από κει που σταμάτησαν οι άλλοι, τελειώνοντας την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Και επιλέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσει την βρώμικη δουλειά, από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, εγχώρια και διεθνή, γιατί θεωρήθηκε πιο ικανός στην χειραγώγηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην απόκρουση του ταξικού χαρακτήρα του κινήματος, στην ενσωμάτωση και αφομοίωση του, με στόχο την απονεύρωση του, τον αγωνιστικό παροπλισμό του, αφού τα αστικά ιδεολογήματα της ανταγωνιστικότητας, των << κοινωνικών>> διαλόγων απάτης, των <<αντοχών τη οικονομίας>>, του <<ρεαλισμού>> και << εφικτού>>, είναι αυτά που πάλευε να εισάγει στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, από τότε που αποτελούσε οπορτουνιστικό μόρφωμα.

Αυτά τα αντανακλαστικά, που απόκτησαν βάθος, μέσα από το συνολικό σχέδιο για την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία , είναι μια από της αιτίες που πολλής κόσμος υποχώρησε και αποχώρησε από τους λαϊκούς αγώνες, απογοητεύτηκε, πήγε σπίτι του, τα έμβρυα ριζοσπαστικοποίησης του, που εμφανιστήκαν στην απαρχή της οικονομικής κρίσης στην συνείδηση του, απονεκρώθηκαν από τα ψέματα και της αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί αυτός ήταν ένας από τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε χωρίς λαϊκές αντιστάσεις, αδιαμαρτύρητα, με ανώδυνο τρόπο, να περνάνε τα σκληρά, αντιδραστικά, αντιλαϊκά μέτρα του <<μνημονίου>>, του κεφαλαίου και ο λαός να τα ανέχεται, με σκυμμένο το κεφάλι, παραδομένος στις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών, της Ε.Ε.

Αλλά είναι βαθειά νυχτωμένοι, όσοι νομίζουν ότι θα συμβεί αυτό, αφού λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που σήμερα περνάει από την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την λαϊκή συμμαχία, που θα δώσει νέα ορμή στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στους αγώνες που εξελίσσονται, αναπτύσσονται και θα δυναμώσουν το επόμενο διάστημα, για το σήμερα και την προοπτική τους λαού.

Σε αυτό συνέβαλλε και η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης>> και όχι άθελα της και εννοούμε στελέχη της και όχι τον κόσμο που συμμετέχει σε δράσεις της. Για να κατανοηθεί ο χαρακτήρας της κριτικής που γίνεται, για να μην μας πούνε κάποιοι πάλι, ότι << ζηλεύουμε >> την λάμψη της, γιατί το ακούσαμε στο παρελθόν και αυτό.

Να έχει λάμψη θα πω εγώ, σε αυτά που διακηρύττει και όχι σε αυτά που ύπουλα και συγκαλυμμένα προωθεί, παίζοντος σε πολιτικά παιχνίδια, που κάποιοι << σπρώχνουν >> εκεί και σήμερα ωρύονται σαν << απατημένοι σύζυγοι >>.

Τα κοινωνικά κινήματα που συνεχώς επικαλείται η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>, έχουν βάση τους χώρους δουλειάς, της υπηρεσίες, την γειτονιά, την συνοικία, τα χωριά, τα πανεπιστήμια, σχολές, σχολεία. Εκεί που υπάρχει σημαντική μάζα ανθρώπων με κοινά στοιχεία – χαρακτηριστικά . Από πού και ως που, μια ομάδα αυτοανακηρύσσεται κοινωνικό κίνημα. Μια ομάδα μπορεί να συμμετέχει σε κοινωνικά κινήματα όπως λέει η << ΕΟΔ>>, η ίδια δεν είναι κοινωνικό κίνημα.

Μέσα στα κινήματα των εργαζομένων, τα λαϊκά κινήματα δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις και γίνεται διαπάλη. Ανοιχτά εκθέτεις της απόψεις σου, αγωνίζεσαι καθημερινά, διαφαίνεται ο πρακτικός σου τρόπος, η τακτική σου, ο σκοπός σου, ο στόχος σου, κρίνεσαι για αυτό, δημιουργούνται συσχετισμοί δύναμης που δεν είναι αμετακίνητοι. Αυτά τα στοιχεία σε καθιστούν οργανικό τμήμα του λαϊκού κινήματος. Που σε όλα αυτά συμμετείχε η << Εθελοντική Ομάδα Δράσης>> για να κριθεί, να ψηφιστεί από κάποιο λαϊκό σώμα, να συμβάλλει καλύτερα στην λειτουργία του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αλήθεια πιστεύουν στο εργατικό – λαϊκό κίνημα? Η αρέσκονται να αυτοαναγορεύονται κινηματίες έτσι από μόνοι τους και αυθαίρετα, για να αποτελούν το ιδεολογικό όχημα του συστήματος για υπόσκαψη, απαξίωση, των εργατικών σωματείων, των συλλόγων των εργαζομένων, των επιτροπών αγώνων, συνολικά των φορέων του λαϊκού – νεολαιίστικου κινήματος. Να της παρουσιάζουν σαν ξεπερασμένες μορφές εργατικής, λαϊκής οργάνωσης, με τάχα αυτοί να πρεσβεύουν το καινούργιο.

Πρόκειται για παλιά όμως μεθόδευση, που έχει την ντιρεκτίβα και σφραγίδα της Ε.Ε. , των κυριάρχων αστικών πολιτικών δυνάμεων, που μέσα από την ερμηνεία του εθελοντισμού που δίνουν , από την μια επιχειρείται, να απαξιώσουν, να αποδυναμώσουν, τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος και από την άλλη ο εθελοντισμός που θέλει η Ε.Ε., να είναι πατροναρισμένος στα μέτρα της, για να προωθεί της κυρίαρχες αντιλήψεις της , να αναπαράγεται η ιδεολογία της και ο εθελοντισμός αυτός, να αποτελεί τον ιμάντα, για την προώθηση κυρίαρχων αντιδραστικών πολιτικών - επιλογών, με το προσωπείο της συμμετοχής και του << προοδευτισμού >>.

Αυτό έχει στόχο να απαλλάξει το κράτος από αρμοδιότητες και υποχρεώσεις και να της μεταβιβάσει σε <<εθελοντικές οργανώσεις>> και αυτό να δίνει την αίσθησης της συνευθύνης που πρέπει να έχεις μέσα από την συμμετοχή. Εθελοντισμός τύπου ΣΚΑΙ. Ο επαγγελματικός εθελοντισμός είναι προς πυλών, για αυτό μερικοί τον νου σας.

Βέβαια ότι συμμετάσχεις σε απεργίες, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις, καταλήψεις , διεκδικήσεις, λαϊκούς αγώνες, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους των εργαζόμενων, να μην αποτελεί ευθύνη, καθήκον, να απαξιώνεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να υπονομεύεται και μηχανιστικά, <<εθελοντικές ομάδες>>, να αυτοαναγορεύονται οι ίδιες αυθαίρετα <<κοινωνικά κινήματα>> και να ανάγουν της πρακτικές τους σαν αποκλειστικότητα και την πιο ενδεδειγμένη.

Βλέπε την << Εθελοντική Ομάδα Δράσης >>, που παρουσιάζει τον εαυτό της, σαν πρωτεργάτρια των αγώνων για τα διόδια και όχι σαν τμήμα ενός ευρύτερου λαϊκού κινήματος, που σήμερα αυτός ο αγώνας συνεχίζεται. Και συνεχώς το διαφημίζει, για της ανάγκες να κάνει << αγωνιστικό >> λίφτινγκ, λες και ο αγώνας για τα διόδια τελείωσε, τερμάτισε. Οι λαϊκοί αγώνες, οι διεκδικήσεις του λαού, δεν είναι διαφημιστικά σποτ.

Να πούμε βέβαια και τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε, που έβγαιναν όλοι μαζί φωτογραφίες, κρατώντας πανό, για της ανάγκες της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών της << Εθελοντικής Ομάδας Δράσης >>.

Όσο και να φωνάζουν τώρα τα στελέχη της << Εθελοντικής Ομάδα Δράσης >> , για της ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποιοι βέβαια, από τότε ενημέρωναν τον λαό, για την τυχοδιωκτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι ίδιοι αποτελούν κομμάτι του κάδρου, που εξαπάτησαν τον λαό και τον σκόρπισαν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, με το ψευδεπίγραφο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, << πρώτη φορά αριστερά>>. Και είναι έτοιμη να το ξανακάνουν, σαν καλά άλογα, που οι ίδιοι λένε ότι είναι.

Σαββίδης Παναγιώτης