Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Κρητικός που είναι γνωστός για το κανταΐφι του σε όλο τον κόσμο (φώτο)


Επί 60 χρόνια κάθε πρωί, ο 82χρονος Γιώργος Χατζηπαράσχος, παίρνει το ποδήλατο του για να πάει στο εργαστήριο του, στο Ρέθυμνο, για να φτιάξει τα ξακουστά κανταΐφια του.

Το ... 
 
 

 
 
 
 
 
εργαστήρι Χατζηπαράσχος, είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο χειροποίητο φύλλο κανταΐφι.



«Η ζύμη έχει τους δικούς της κανόνες,» λέει ο Χατζηπαράσχος μέσα εργαστήριο του, που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 17 αιώνα στο Ρέθυμνο.

Αν και τα συστατικά είναι τρία και πολύ άπλα - αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι -του πήρε χρόνια για να βρει τις σωστές αναλογίες και πολλά λάθη όπως αναφέρει στο αφιέρωμα του το culinarybackstreets.com.



«Σιρόπι, ξηροί καρποί, πολλή αγάπη και στοργή είναι η βάση για το καλύτερο φύλλο,» είναι το μυστικό της επιτυχίας του Γιώργου Χατζηπαράσχου. «Γι' αυτό οι άνθρωποι έρχονται πίσω ξανά και ξανά» λέει δείχνοντας τα αποκόμματα των εφημερίδων που είναι καρφωμένα σε μια ξύλινη σανίδα. Ωστόσο, όπως εξηγεί και η επί 50 χρόνια σύζυγός και πιστή συνεργάτης του, η κ. Κατερίνα, το «από στόμα σε στόμα» είναι αυτό που έχει σημασία.



«Οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν πρέπει να δουλεύω πια. Ο γιατρός λέει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιώ το ποδήλατο τόσο πολύ και να χαλαρώνω, αλλά είμαι λίγο πεισματάρης», λέει ο 82χρονος, χαμογελώντας. «Όσο για αυτή τη δουλειά, τι μπορώ να πω, την αγαπώ» και προσθέτει: «Δεν μπορώ να είμαι μακριά από κανταΐφι μου ακόμα ... Όχι, δεν μπορώ να το αποχωριστώ ακόμα.»

Πηγή:ekriti.gr