Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ


Μάρθα Καζταρίδου-Δικηγόρος

H αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφερε στην επιφάνεια και το ζήτημα της ευθύνης των εγγυητών. Οι τράπεζες, προκειμένου να χορηγήσουν ένα δάνειο ζητούσαν εγγυήσεις από τρίτα πρόσωπα. Οι εγγυητές συνήθως ανήκουν στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του οφειλέτη και εγγυήθηκαν για αυτόν αφιλοκερδώς από ηθική υποχρέωση, χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένοι ότι ο εγγυητής ευθύνεται για όλο το ποσό του δανείου που έχει εγγυηθεί ξεχωριστά από τον οφειλέτη.
Σήμερα, που...





λόγω της οικονομικής κρίσης, η αδυναμία των οφειλετών να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ολοένα αυξάνεται, οι τράπεζες στρέφονται κατά των εγγυητών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν δάνεια, που δεν έχουν λάβει.

Και ενώ πολλοί υπερχρεωμένοι πολίτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προσφεύγουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη» και πετυχαίνουν την έκδοση ευνοϊκής απόφασης για αυτούς, η θέση του εγγυητή δυσχεραίνει. Και αυτό γιατί ο εγγυητής δεν προστατεύεται από την απόφαση αυτή, καθώς η απόφαση αφορά το πρόσωπο του αιτούντος οφειλέτη, που ζητά δικαστική προστασία και όχι τα χρέη εν γένει.

Επομένως, ακόμη και αν διαταχθεί δικαστικά κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου για τον πρωτοφειλέτη, ο εγγυητής δεν εντάσσεται στο κούρεμα αυτό και η τράπεζα έχει το δικαίωμα να εισπράξει από τον εγγυητή το ποσό που θα απομείνει, μετά την αφαίρεση του ποσού που θα καταβάλλει ο οφειλέτης στην τράπεζα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Και μάλιστα σε περίπτωση που ο εγγυητής ικανοποιήσει τους πιστωτές χάνει το δικαίωμά του να στραφεί αναγωγικά κατά του οφειλέτη.

Συνεπώς, θα πρέπει ο ίδιος ο εγγυητής να ενταχθεί στο νόμο, με αυτοτελή αίτησή του, ώστε να προστατευτεί, εάν και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις του νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγγυητής, που δεν είναι ο ίδιος έμπορος μπορεί να υπαχθεί στο προστατευτικό πεδίο του νόμου 3869/2010, ακόμη και αν έχει εγγυηθεί για εμπορικό χρέος του πρωτοφειλέτη.

Τέλος, ο εγγυητής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, όταν του κοινοποιείται αίτηση υπαγωγής του πρωτοφειλέτη στο νόμο περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, γιατί σε περίπτωση που η αίτηση ευδοκιμήσει και αποφασιστεί κάποιο κούρεμα για τον οφειλέτη και ο ίδιος δεν μπορέσει να ενταχθεί στο νόμο, θα κληθεί να ικανοποιήσει ο ίδιος τους πιστωτές για το υπόλοιπο ποσό, χωρίς να μπορεί να ζητήσει από τον πρωτοφειλέτη ό,τι κατέβαλε. Επομένως, θα πρέπει να παραστεί στη συζήτηση της αίτησης, να εκθέσει τις απόψεις του, να προβάλει τις ενστάσεις του και να ζητήσει ακόμη και την απόρριψη της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο εγγυητής θα πρέπει να παρακολουθεί τη μελλοντική εξέλιξη της οφειλής του υπερχρεωμένου οφειλέτη και ανάλογα με την περίπτωση να μπορεί να επιλέξει την υπερασπιστική του γραμμή, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην καταστεί ισόβιος οφειλέτης δανείων, που δεν έλαβε.

Μάρθα Ι. Καζταρίδου
Δικηγόρος

Μ. Αλεξάνδρου 38, Κατερίνη, Τ.Κ. 60100
Τηλέφωνο: 2351023959
Fax: 2351023959
Email: marthakaztaridou@gmail.com