Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ανασχηματισμός: Άρχισε το «γράψε – σβήσε» – Τα ονόματα που «παίζουν»

 
Προ των πυλών βρίσκεται ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει αφενός την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση και αφετέρου θέλει πρώτα να βάλει σε τάξη το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πλέον μεταλλάσσεται και επισήμως.

Άλλωστε... 

 
 
 
 
ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει σαφές μήνυμα στους υπουργούς του ότι δεν υπάρχει μονιμότητα στον υπουργικό θώκο, ενώ παράλληλα είχε ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα… νοικοκυρέψει το κόμμα και μετά θα προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος.

Η απόφαση για ένα γερό «λίφτινγκ» στο προφίλ της κυβέρνησης είναι ειλημμένη από τον πρωθυπουργό και ήδη το «τεφτέρι» με την αξιολόγηση των υπουργών έχει ήδη ανοίξει στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα έχει βασικό χαρακτηριστικό τη «στροφή» προς την κεντροαριστερά. Το πρώτο μήνυμα της διεύρυνσης δόθηκε στο Συνέδριο, ενώ το δεύτερο και πιο ηχηρό θα δοθεί στα πρόσωπα του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπου οι λεγόμενοι «πασοκογενείς» όχι απλά θα παραμείνουν αλλά ενδέχεται και να αυξηθούν.

Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μετέχουν στο «σοσιαλιστικό μπλοκ» οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Μάρδας, Θεοδώρα Τζάκρη, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας και Μάρκος Μπόλαρης.

Άρχισε το «γράψε – σβήσε»

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πατήσει πάλι σε δύο βάρκες διατηρώντας τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα αλλά παράλληλα σηματοδοτώντας την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η διατήρηση του επικεφαλής των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτός από το θετικό πρόσημο στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων, πρέπει να τηρηθούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες της Κουμουνδούρου. Οι αναπληρωτές υπουργοί κκ Αλεξιάδης και Χουλιαράκης κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στη θέση τους ώστε να μην διαταραχθεί η σχέση με τους δανειστές.

Ερώτημα αποτελεί το χαρτοφυλάκιο Εργασίας, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει φθαρεί λόγω του «Αρμαγεδδώνα» που έφερε στα Εργασιακά και των κοινωνικών αντιδράσεων που προκάλεσε. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος πιθανότατα θα αφήσει το κτήριο της οδού Πειραιώς.

Γρίφος αποτελεί το υπουργείο Εξωτερικών όπου οι ανεμικές αντιδράσεις και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στα εθνικά θέματα έχουν αναγκάσει τον πρωθυπουργό να βάλει ένα ερωτηματικό δίπλα από το όνομα του Νίκου Κοτζιά.

Το Εθνικής Άμυνας θα παραμείνει υπό την ηγεσία του κυβερνητικού εταίρου. Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει να αναλάβει οικονομικό χαρτοφυλάκιο, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα του κάνει το χατίρι.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παραμείνει και ο Νίκος Φίλης, μετά τη μεγάλη αποδοχή από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο. Εξετάζεται ωστόσο σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, καθώς οι τριγμοί που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για την Εκκλησία, κλυδωνίζουν ακόμα την κυβέρνηση.

Ερωτηματικό αποτελεί και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος βολιδοσκοπήθηκε για τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο εντούτοις να αρνείται και να ζητά να παραμείνει σε υπουργική θέση. Ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί να γίνει εκπρόσωπος Τύπου, θέση ωστόσο που δεν φαίνεται να αλλάζει χέρια μιας και ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από την Όλγα Γεροβασίλη.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αφήσει το υπουργείο Επικρατείας, με ορισμένα στελέχη να του χρεώνουν λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Θα παραμείνει στο υπουργικό σχήμα αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει.

Τέλος, στους βουλευτές που αναμένεται να αξιοποιηθούν πιθανότατα στο νέο κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και προερχόμενος από τους «53», Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί να εντάξει στο υπουργικό συμβούλιο πρόσωπα που δίνουν μάχη στα τηλεοπτικά κανάλια υπερασπιζόμενα το κυβερνητικό έργο. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται τα ονόματα των Αραχωβίτη, Συρμαλένιου, Μανιού, Βαρεμένου, Σαντορινιού, Σαρακιώτη, Αυλωνίτου, Παραστατίδη κ.α. Δεν αποκλείεται επίσης να βρεθούν στο υπουργικό και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsbomb.gr