Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

 
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Έχουν επιβληθεί αθόρυβα και διέπουν “ipso jure ”την καθημερινότητά μας στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο μας.

Πρόκειται για τα τηλέφωνα, κυρίως τα κινητά, τα οποία εδώ και κάποιες δεκαετίες έχουν γίνει απαραίτητο εξάρτημα όλων μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξεως, μορφώσεως και επαγγέλματος. Τείνουν δε να αποτελέσουν απαραίτητο στοιχείο της ταυτότητάς μας, αφού σε κάθε συναλλαγή μας με το Δημόσιο, τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ, μαζί με τους αριθμούς ταυτότητος, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κλπ, ζητούν και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Δεν ξέρω κατά πόσον διευκόλυνε την ζωή μας η... 





γενικευμένη χρήση των τηλεφώνων, ιδιαίτερα των υπερσύχρονων Smartphone, που περικλείουν όλον τον κόσμο και όλες τις γνώσεις μέσα στην παλάμη μας. Είναι πάντως παραδεκτό, πως πέραν της σπουδαίας χρησιμότητας τους ως επικοινωνιακών και ενημερωτικών μέσων , αποτελούν στα χέρια αμύητων και ανώριμων νέων ένα επικίνδυνο εξαρτησιογόνο εργαλείο, που μπορεί να απορυθμίσει την ομαλή ανέλιξη της προσωπικότητάς τους και να οδηγήσει σε ατραπούς αποπροσανατολισμού και παραβατικότητας . Είναι θλιβερή η εικόνα που αντικρίζει κανείς στις καφετερίες, στους δρόμους και τα σπίτια να είναι καθηλωμένοι και αμίλητοι οι νέοι μπρος στις οθόνες των Smartphone και των tablets για ώρες ολόκληρες, που τους αφαιρούν σημαντικό δημιουργικό χρόνο και καταστέλλουν την ικμάδα και την αλκή της νιότης. Δυστυχώς δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα Υπουργός Παιδείας που να καθιερώσει ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία την σωστή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων από τα κινητά μέχρι τους υπολογιστές που έχουν εισβάλλει στα παιδικά δωμάτια.

Πέραν, όμως, της οποιασδήποτε χρήσεως εκ μέρους μας των τηλεφώνων η διαβίωσή μας διαταράσσεται και καταδυναστεύεται από την απρόσκλητη και ιταμή διείσδυση στα σπίτια μας, σε ώρες μάλιστα κοινής ησυχίας, τρίτων ατόμων, που με μελιστάλακτη γλώσσα και επιμονή σε καλούν να αλλάξεις τηλεφωνική εταιρία ή να αγοράσεις διαφημιζόμενα προϊόντα, ακόμη και να δηλώσεις τι κόμμα θα ψηφίσεις αν γίνουν εκλογές. Και παρόλο ότι κάποιοι τους αποπαίρνουν και τους βρίζουν για την ταραχή και σύγχυση που παίρνουν από το απρόσμενο κουδούνισμα σε ώρες που ησυχάζουν, αυτοί επανέρχονται δριμύτεροι τις επόμενες μέρες σαν να μη συνέβη τίποτα. Δεν είναι δε λίγα τα θύματα, που έχουν εξαπατηθεί από αυτούς τους θρασείς δικτατορίσκους, οι οποίοι τους έπεισαν να προμηθευτούν άχρηστα προϊόντα, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Ενδεχομένως θα μπορούσε να μηνυθεί και να τιμωρηθεί κάποιος από αυτούς τους ταραξίες σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 334 Π.Κ. για «διατάραξη οικιακής ειρήνης». Διαφορετικά θα πρέπει ίσως να θεσπισθεί ειδική διάταξη για την πάταξη αυτής της παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς;