Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί κάνουν θόρυβο τα φρένα του αυτοκινήτου - Ποιες είναι οι πιθανότερες αιτίες που το αυτοκίνητο σου «γκρινιάζει»


Ένας από τους πιο ανησυχητικούς ήχους, που μπορείς να ακούσεις, ενώ οδηγείς, είναι, αναμφίβολα, εκείνος των φρένων. Από ένα απαλό θρόισμα έως το ανατριχιαστικό τρίξιμο της σκουριασμένης κούνιας, ο θόρυβος των φρένων έχει πολύ μεγάλο εύρος.

Όσο... 
  

 
 
 
 
πιο δυνατός είναι ο ήχος δε, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, τα φρένα του αυτοκινήτου είναι ένα κόμματι που δεν πρέπει να αφήνεις στην τύχη του.

Αν σταματήσει να λειτουργεί το κλιματιστικό, μπορεί να παγώσεις, αλλά θα το αντέξεις. Αν, όμως, δεν ασχοληθείς έγκαιρα με το θόρυβο των φρένων, το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το Douleutaras.gr σε συνεργασία με τα επιλεγμένα συνεργεία αυτοκινήτων του μοιράστηκαν μαζί μας μερικές πληροφορίες σχετικά με τον ήχο των φρένων, που θα σου φανούν πολύ χρήσιμες, ειδικά αν έχεις υποψιαστεί ότι κάτι πηγαίνει λάθος με το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου σου!

Ήρθε η ώρα μάθεις ποιες είναι οι πιθανότερες αιτίες που το αυτοκίνητο σου «γκρινιάζει» κάθε φορά που πατάς το πετάλι του φρένου...
Σφύριγμα

Οδηγείς και ακούς συνεχώς ένα απαλό αλλά ενοχλητικό σφύριγμα κάθε φορά που το πόδι σου αγγίζει το φρένο; Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: Οι επαγγελματίες μας εξήγησαν ότι υπάρχουν δύο είδη σφυρίγματος, το πρώτο είναι εκείνο του «στρωσίματος» ενώ το δεύτερο της αλλαγής.

Αν το αυτοκίνητο ή τα τακάκια είναι καινούργια τότε το σφύριγμα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, μέχρι να «στρώσουν» τα τακάκια. Αν δεν ισχύει αυτό θα πρέπει να ελέγξεις τα τακάκια σου γιατί πιθανότατα χρειάζονται αλλαγή.
Μεταλλικός ήχος ξυσίματος

Αν ο ήχος, που ακούς, σου θυμίζει περισσότερο ξύσιμο παρά σφύριγμα, τότε υπάρχουν δύο πολύ πιθανά σενάρια. Το πιο συνηθισμένο και απλό είναι ότι κάποιο πετραδάκι ή άλλο ξένο σώμα από την επιφάνεια του δρόμου, έχει κολλήσει μεταξύ της δισκόπλακας και του τακακίου, με αποτέλεσμα να παράγεται αυτός ο ήχος.

Το δεύτερο, όπως συμβαίνει και παραπάνω, φανερώνει ότι έχουν φθαρεί τα τακάκια και θα πρέπει να ελεγχθούν από ένα συνεργείο αυτοκινήτων.
Στρίγκλισμα

Ακούς ένα ανατριχιαστικό ήχο, σαν στρίγκλισμα, κάθε φορά που πατάς το φρένο; Αυτό, συνήθως, σημαίνει ότι δύο επιφάνειες, που δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή υπό κανονικές συνθήκες, τρίβονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να παράγουν αυτόν τον εκκωφαντικό ήχο. Με πιο απλά λόγια τα τακάκια του αυτοκινήτου μάλλον έχουν φθαρεί υπερβολικά πολύ και πρέπει να αντικατασταθούν!

Το αυτοκίνητο σου έχει τον τρόπο του να σε προειδοποιεί, όταν κάτι πηγαίνει λάθος. Και επειδή ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος είναι η πρόληψη, μία επίσκεψη στο συνεργείο σου, μπορεί να γλιτώσει εσένα, την ασφάλεια και το πορτοφόλι σου από μεγάλα βάσανα!