Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Η πόλη-λιμάνι που δεν είναι παραθαλάσσια


Το εντυπωσιακό και γεμάτο αντιθέσεις Αμβούργο - Δείτε φωτογραφίες 

Το Αμβούργο είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον είναι πως, παρ’ όλο που είναι λιμάνι, δεν είναι παραθαλάσσιο. Το... 

διασχίζει ο ποταμός Έλβας που εκβάλλει στη Βόρειο Θάλασσα ύστερα από περίπου 100 χιλιόμετρα. Στην πόλη αυτή χτυπά η οικονομική και πολιτιστική καρδιά ολόκληρης της βόρειας Γερμανίας και έχει 2.302 γέφυρες, περισσότερες από όσες το Άμστερνταμ και η Βενετία.

Το όνομά του αποδίδεται στον πρώτο μόνιμο οικισμό γύρω από κάστρο- Βurg- που είχε χτίσει ο Καρλομάγνος το 808 μ.Χ. Η προέλευση του πρώτου συνθετικού Ham παραμένει άγνωστη. Η ιστορία του Αμβούργου είναι ταραχώδης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιθέσεις των Βίκινγκς, επιδημία πανώλης που σχεδόν εξόντωσε τον πληθυσμό, μεγάλες φωτιές που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματά του και βομβαρδισμούς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ποταμός Έλβας, οι λίμνες Bienalster και Ausenalster, οι ποικίλες και τόσο διαφορετικές συνοικίες του- Χάφενσιτι, Σπάιχερστατ, Φίσμαρκτ, οι «αμαρτωλές» Σανκτ Πάουλι και Ρίπερμπαν – , κάθε γωνιά του Αμβούργου επιφυλάσσει μια εμπειρία για τον ταξιδιώτη. Τέχνη, πολιτισμός, θέατρο, ψυχαγωγία, αγορές όπου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα και αξιοθέατα που αποτυπώνουν την ιστορική πορεία της πόλης. Στα κλαμπ της έπαιζαν τακτικά επί δύο χρόνια, από το 1960 έως το 1962, οι Beatles, την εποχή που ακόμα «ενηλικιώνονταν» και αποκτούσαν το πρώτο κοινό τους, πριν τους ανακαλύψει ο Brian Epstein και εκτοξευτούν στη δόξα.

Γεμάτο αντιθέσεις, το εναλλακτικό Αμβούργο ξεχωρίζει για το πολύβουο λιμάνι του που υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 13.000 πλοία από όλο τον κόσμο. Ξεχωριστό, στο σημείο που συναντώνται τα νερά από τρεις «πηγές», τη Βαλτική, τη Βόρεια Θάλασσα και τον Έλβα, το Αμβούργο δεν θυμίζει καμία άλλη πόλη της Γερμανίας. Το αποκαλούν και «πύλη προς τον κόσμο» και όποιος έχει πατήσει το έδαφός του- ή τα νερά του- μπορεί να το επιβεβαιώσει.
newsbeast.gr