Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Ο Μαδούρο «σφραγίζει» την αρχαιότερη εφημερίδα της Βενεζουέλας, κόβοντας την παροχή χαρτιού


Αναστέλλεται η λειτουργία της αρχαιότερης εφημερίδας στην Βενεζουέλα, της «El Impulso», καθώς με εντολή του προέδρου, Ν. Μαδούρο η μοναδική εταιρεία που πουλά χαρτί, δεν της παρέχει πλέον το πολύτιμο υλικό. Την είδηση μετέδωσε η ίδια η εφημερίδα μέσα από την ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «Ένα ακόμη θύμα της δικτατορίας».

Η... 
 
 
 
 
 
 
εφημερίδα ασκούσε κριτική στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στον διεθνή 
αποκλεισμό και στην κοινωνική εξέγερση, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και στέρηση βασικών προϊόντων για τη διαβίωση των πολιτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εφημερίδα διέκοψε την έκδοσή της στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος; Η αδυναμία της να προμηθευτεί χαρτί. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η έναρξη της συντακτικής εταιρείας Corporation Alfredo Maneiro (CEAM) δημιούργησε μονοπώλιο στην πώληση δημοσιογραφικού χαρτιού στη χώρα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από αρκετό καιρό, καθώς η αβεβαιότητα από τις καθυστερήσεις στην παράδοση και οι δυσκολίες, ολοένα και αυξάνονταν. Στην ανακοίνωσή της, η εφημερίδα κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο, τον οποίο κατονόμασε ως υπεύθυνο για την αναστολή της έντυπης λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκδοτικής εταιρείας, Κάρλος Εδουάρδο Καρμόνα, η εκτελεστική εξουσία έκανε χρήση της δύναμής της, προκειμένου να δημιουργήσει μονοπώλιο της εισαγωγής χαρτιού. Όπως τόνισε ο ίδιος, κανένα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με την προμήθεια χαρτιού.

Ο Καρμόνα ζήτησε από τους πιστούς αναγνώστες που τους ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια και τους στηρίζουν, να προσευχηθούν για την επίλυση του προβλήματος, με την ελπίδα ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει η εφημερίδα και θα ασκήσει το λειτούργημά της, να ενημερώνει τους πολίτες, ασκώντας τον απαιτούμενο έλεγχο σε κάθε μορφή εξουσίας.