Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ΣΤΟΥΣ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΣΣΕΣ



Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017, θα γιορταστεί στη Στέγη του Συλλόγου (Μπιζανίου 44, Θεσσαλονίκη) η γιορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η εκδήλωση θα αρχίσει με Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (περιοχή Παπαφείου) στις 10 π.μ.. όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαυίδ. Στη συνέχεια θα γίνει στη Στέγη του Συλλόγου η καθιερωμένη Δέηση, η κοπή της Βασιλόπιτας και Διάλεξη από τον κ. Μασταγκά Σωτήριο με το πολύ ενδιαφέρον θέμα:

 
 
 
 
 
«Ας μιλήσουμε για τον τόπο μας.

Προέλευση και καταγωγή των κατοίκων του Λιτοχώρου»

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι των αρχών από το Λιτόχωρο, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.

.... Ο Σύλλογος Λιτοχωριτών ιδρύθηκε το 1934 και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, διαθέτοντας ιδιόκτητη στέγη και γραφείο στην οδό Μπιζανίου 44. Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 4.000 Λιτοχωρίτες με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, όπως εμπορική ναυτιλία, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κτλ

Οι πρώτοι Λιτοχωρίτες εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη κυρίως από το 1878, που έγινε η επανάσταση του Ολύμπου, όπου πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου με τη τοπική Επαναστατική Κυβέρνηση υπό τον μεγαλέμπορο Ευάγγελο Κοροβάγγο. Οι Τούρκοι, μετά την καταστροφή του Λιτοχώρου, μετέφεραν ένα σημαντικό τμήμα του Λιτοχωρίτικου πληθυσμού (περίπου 180 οικογένειες) στη Θεσσαλονίκη, στο Πεδίο του Άρεως, σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού, από το οποίο ένα μέρος παρέμεινε μόνιμα πια στην πόλη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και άλλοι Λιτοχωρίτες, κυρίως ναυτικοί, οικοδόμοι και επαγγελματίες.

Χώρος συνάντησης των Λιτοχωριτών ήταν, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το καφενείο με την επωνυμία «Λιτόχωρο» ή το καφενείο του Τσιάλη, όπως το έλεγαν αργότερα οι Λιτοχωρίτες. Αυτό βρισκόταν στην Παλιά Παραλία, στη θέση όπου ήταν μεταπολεμικά το καφενείο «Αιγαίον». Ήταν στέκι κυρίως των Λιτοχωρινών καπεταναίων και ναυτικών, που έδεναν τα καράβια τους ακριβώς απέναντι, δίπλα στα Αγιορείτικα. Στη συνέχεια χώρος συνάντησης είναι ο χώρος της ιδιόκτητης Στέγης, όπως προαναφέρθηκε.

Ο αριθμός των Λιτοχωριτών αυξήθηκε αρκετά και το 1934 αποφάσισαν να δημιουργήσουν σύλλογο με την επωνυμία «Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών».

Σήμερα οι Λιτοχωρίτες κατοικούν διεσπαρμένοι σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όμως αρκετοί διαμένουν από πολύ παλιά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, της Σχολής Τυφλών, του Παπαφείου Ορφανοτροφείου, στο Φάληρο ....

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Κάκκαλος Θεόδωρος, Πρόεδρος ……….…. Καναβούρα Ελένη, Γεν. Γραμματέας