Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

O Έλληνας Μοχάμεντ Άλι και τα κατορθώματά του! Αντώνης Χριστοφορίδης



Σαν σήμερα το 1941….. Ο έλληνας πρωτοπυγμάχος Αντώνης Χριστοφορίδης νικά τον ιταλοαμερικανό Μέλιο Μπετίνα στο Κλίβελαντ του Οχάιο και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των ημιβαρέων βαρών.

Ποιος ήταν ο Έλληνας Μοχάμεντ Άλι;

Ήταν... 

 
 
 
 
 
ο δεύτερος αθλητής μετά από τον Τζέσε Όουενς που κατάφερε να κάνει τον Αδόλφο Χίτλερ να φύγει άρον άρον και εκνευρισμένος από ένα αθλητικό γεγονός.

Ο Αντώνης Χριστοφορίδης και η ιστορία του έχει καταγραφεί στο βιβλίο του Γιάννη Σούκου “Ο Αετός της Παγκόσμιας Πυγμαχίας”.

Ποιος ήταν;

Γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1917. Το 1922 βρίσκεται στην Αθήνα,προσφυγόπουλο μαζί με τις αδελφές του και τη μητέρα του. Ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στην Μικρά Ασία.

Το ταλέντο του στη πυγμαχία το ανακάλυψε όταν τσακώθηκε μ΄ έναν συμμαθητή του στη νυχτερινή σχολή που φοιτούσε. Ο συμμαθητής ήταν ήδη πυγμάχος.Αλλά ο Χριστοφορίδης τον …έριξε νοκ άουτ. Οι συμμαθητές του τον έπεισαν να γραφτεί σε μια σχολή πυγμαχίας στο κέντρο της Αθήνας. Σ΄ ένα εξάμηνο κι ενώ ήταν μόλις 16 ετών,είχε γίνει πρωταθλητής και είχε αρχίσει να κερδίζει κάποια λίγα χρήματα από τη πυγμαχία.

Μαζεύοντας χρήματα έφυγε το Νοέμβριο του 1934 για το Παρίσι,όπου με προπονητή τον Πιερ Γκαντόν άρχισε να κερδίζει όποιον στεκόταν απέναντί του στο ρινγκ. Στις 21 Νοεμβρίου του 1937 ο Αντώνης Χριστοφορίδης δίνει έναν αγώνα που το αποτέλεσμά του εκείνη την εποχή είχε σημασία όχι μόνο αθλητική. Στο Βερολίνο αντιμετωπίζει τον Γερμανό Γκουστάβ Έντερ παρουσία του Χίτλερ. Ο Χροστοφορίδης κατατροπώνει τον Γερμανό και ο Χίτλερ φεύγει πολύ πριν τελειώσει ο αγώνας.

Ο Χριστοφορίδης έκανε μεγάλη καριέρα σε Ελλάδα,Ευρώπη όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ όπου έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής! Ολοκλήρωσε τη καριέρα του με ρεκόρ 53 νίκες (13 με νοκ-άουτ), 15 ήττες και 8 ισοπαλίες.

‘Εζησε για πολλα χρόνια στις ΗΠΑ και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1971.Πέθανε το 1985 σε ηλικία 67 ετών.